2013. szeptember 30., hétfő

Sziasztok!

Most nem egy recepttel jövök, hanem egy gasztronómiai esemény bemutatásával. Szombaton és vasárnap a Magyarország, szeretlek! című televíziós műsor keretén belül Egerben is számtalan programmal várták a látogatókat. Az egyik fő attrakció pedig a világrekord hosszúságú mákos guba elkészítése volt. A világrekord sikerült, kicsivel több, mint 1552 méteres lett. Nagyon finomra sikerült, mivel nem a megszokott kifliből készítették, hanem kelt tésztából.

Itt pedig elolvashatjátok a tudósításomat az eseményről: http://www.palettaonline.hu/kulter/1552-meteres-gubarekord-szuletett-egerben






2013. szeptember 27., péntek

Krumplis lángos

Krumplis lángos


Hozzávalók:

Főtt krumpli
1 tojás
1 csipet só
liszt

Elkészítés:

Sós vízben kifőzzük a krumplit (de ha esetleg kimarad a tört krumpli, és nem akarjuk kidobni, itt nyugodtan felhasználhatjuk), majd összetörjük. Ha kihűlt,beleütünk egy tojást, megsózzuk, és addig lisztezzük, amíg nyújtható tésztát nem kapunk. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, és rombuszt vágunk ki belőle. Forró zsírban kisütjük, tejföllel és sajttal vagy sósan, fokhagymásan is fogyaszthatjuk.


2013. szeptember 26., csütörtök

Ribizlikrém

Ribizlikrém


Hozzávalók:

Hulala tejszín
ribizli

Elkészítés:

A tejszínt felverjük, majd hozzáadjuk a ribizlit, és összekeverjük. Kis pohárkákba kanalazzuk, és hűtőben tároljuk. Nagyon finom és könnyű, a nagy nyári melegben pedig kellemes hűsítő. Szinte bármilyen gyümölcsből jó, mi utoljára éppen szederből, aminek szép lilás színe lett.

Megjegyzés:

Egészséges változatát is elkészíthetjük, ha cukormentes Hulalát vásárolunk,és édesítőszerrel édesítjük.

2013. szeptember 24., kedd

Szilvás sütemény

Szilvás sütemény


Hozzávalók:

14 dkg liszt
fél csomag sütőpor
14 dkg puha vaj
10 dkg cukor
2 tojás
1 tojássárgája
20 dkg szilva
1 csipet só

Elkészítés:

A tojásokat és a tojássárgáját a sóval felverjük. A vajat a cukorral habosra keverjük, a kettőt összekeverjük, majd hozzáadjuk a sütőporos lisztet és a feldarabolt szilvát. Kettes fokozaton 40-45 percig sürjük.


2013. szeptember 20., péntek

Sajtos csiga

Sajtos csiga

Hozzávalók:

Tészta:
50 dkg liszt
1 csomag margarin
1 tk sütőpor
2 tk só
2 tojás sárgája
kb. 2 dl tej

Krém:
20 dkg vaj
25 dkg trappista sajt

Elkészítés:
A sütőporos lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, és hozzáadjuk a többi hozzávalót (annyi tejet, hogy össze tudjuk gyúrni). Kinyújtjuk, majd megkenjük a krémmel (a sajtot lereszeljük, a vajat picit felolvasztjuk, és összekeverjük). Feltekerjük, és szeleteket vágunk belőle. Zsírozott tepsibe helyezzük, majd 2-es fokozaton aranybarnára sütjük. 



2013. szeptember 17., kedd

Túrótorta

Túrótorta


Hozzávalók:

Tészta:
18 dkg liszt
1 tojás
8 dkg cukor
1 csipet só
7 dkg margarin
1 tk sütőpor

Töltelék:
fél kg túró
3 pohár tejföl
1 csomag vaníliás cukor
3 tojás
1 csomag vaníliás pudingpor
15 dkg cukor
1/2 dl olaj

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összekeverjük, majd egy zsírozott, lisztezett kerek tortaformába tesszük, és a szélén magasabbra nyomkodjuk. A töltelékhez a túrót villával szétnyomkodjuk, hozzáadjuk a tejfölöket, cukrokat, pudingport, olajat, illetve a tojások sárgáját. A fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a masszába keverjük. Ezután a tészta tetejére öntjük a tölteléket, majd kb. 75 percig sütjük 175 fokon. Én a legjobban valamilyen lekvárral szeretem, de magában is isteni :)




2013. szeptember 14., szombat

Szilvás krémes

Szilvás krémes


Hozzávalók:

Tészta:
70 dkg liszt
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
1 ek őrölt fahéj
1 kk szódabikarbóna
1 tojás
1 pohár tejföl
kevés tej

Szilvás krém:
80 dkg szilva
6 dl víz
20 dkg cukor
1 kk fahéj
2 csomag vaníliás pudingpor

Felső krém:
1 csomag vaníliás pudingpor
3 dl tej
10 dkg porcukor
15 dkg vaj

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk (először a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd mindent hozzáteszünk), három részre osztjuk, és kinyújtjuk, zsírozott tepsibe rakjuk, és egyenként 3-4-es fokozaton aranybarnára sütjük őket. 
A szilvás krémhez a szilvát a vízzel, cukorral, fahéjjal puhára főzzük, majd veszünk egy kicsit a levéből, és azzal elkeverjük a pudingporokat, majd a szilvás vízhez adjuk, és besűrítjük. 
A másik krémhez először a a tejet felforraljuk, megcsináljuk a pudingot, hagyjuk langyosra hűlni. Eközben a margarint a porcukorral elkeverjük, és a hűlt pudingport hozzáadjuk és összekeverjük. 

Összeállítás:
Az egyik tésztára rakjuk a szilvás krémet, erre egy másik tészta jön, amit a pudingos krém és az utolsó tésztalap követ. A tetejét csokimázzal(10 dkg étcsoki, 1 ek étolaj vízgőz fölött elkeverve) vonjuk be.









2013. szeptember 13., péntek

Szülinap

sziasztok!


Ma van a szülinapom, amit mi a családdal már vasárnap megünnepeltük (előre ittunk a medve bőrére :D ), ahol ezt a dobos tortát kaptam a kis hercegnős marcipánfigurával :)) nagyon finom volt. Az elkövetkezendőkben majd hozok házi dobos torta receptet is, de most nem csináltam, hanem kaptam a tortát,ami egyébként a kedvencem :)




2013. szeptember 12., csütörtök

Kemencés lángos

Kemencés lángos



Hozzávalók: 

50 dkg liszt
1 kk só
0,5 élesztő
2 ek olvasztott zsír
2-3 dl langyos víz
20 dkg húsos szalonna megsütve
paradicsom
tejföl
sajt
vöröshagyma

Elkészítés: 

A kenyérsütőgépbe belehelyezzük a sót, a zsírt, a langyos vizet, a lisztet, majd végül az élesztőt is belemorzsoljuk,és hagyjuk, hogy a gép 1,5 órán át végezze a dolgát. Miután elkészült a tészta, egy zsírozott tepsibe tesszük, széthúzzuk, majd megkenjük a tejföllel. Erre tesszük a már előre megsütött húsos szalonnát (de megsütött kolbásszal is nagyon finom, sőt, mondhatjuk, hogy én kolbászos feltéttel  sokkal jobban szeretem) és a szeletekre vágott vöröshagymát és paradicsomot, majd ráreszeljük a sajtot, és a sütőben 2-es fokozaton megsütjük. Nagyon hasonlít a pizzához,viszont másabb az íze, és ha valami pizza-féle ételt kívánunk, de mégis szeretnénk eltérni a megszokottól, akkor a kemencés lángos egy kitűnő megoldás erre. 






2013. szeptember 11., szerda

Mini sakk szelet

Mini sakk szelet



Ez a sütemény életem legbonyolultabb süteménye, aminek sosem értem a lényegét, de munka közben mindig sikerül időben megvilágosodnom :D remélem, érthetően írom le, és ti nem szenvedtek vele annyi. Amúgy igazán megéri megtanulni, mert finom és látványos sütemény. Többnyire nagyobb szokott lenni, de mi ilyen mini formában szoktuk készíteni,mivel az ember így könnyen odanyúlhat és bekaphat egy pici falatot. 

Hozzávalók:

Sárga lap:
16 dkg porcukor
fél csomag margarin
3 tojás
1 csomag vaníliás cukor
Késhegynyi sütőpor
12 dkg liszt

Barna lap:
16 dkg porcukor
Fél csomag margarin
3 tojás
1 csomag vaníliás cukor
Késhegynyi sütőpor
10 dkg liszt
2 dkg kakaópor

Elkészítés: (most figyeljetek) 

A sárga tésztához a tojások sárgáját, a cukrokat és a margarint elkeverjük, majd a szódabikarbónát és a lisztet is hozzáadjuk. A fehérjéket felverjük, és óvatosan a tésztához keverjük. Zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük a masszát, majd takarékon megsütjük. Ugyanígy elkészítjük  barna tésztát is. Ha kihűltek, vékony csíkokra felvágjuk, majd baracklekvárral összeragasztjuk őket. Az egyik sárga síkoldalára kenjük a lekvárt, amit egy barna csíkkal párosítunk, majd megfordítjuk őket, megkenjük a tetejüket lekvárral,és félretesszük. Elkészítünk egy másik sárga és barna csíkot, majd ellentétesen a már megkent tetejű és összeragasztott csíkokra.Ezt a mozdulatsort addig ismételgetjük, amíg minden csík el nem fogy. A tetejüket pedig olvasztott csokival vonjuk be. 

2013. szeptember 10., kedd

Hókifli

Hókifli


Ebben a hűvös, esős időben hókiflit sütöttünk. Nagyszerű sütemény, mivel kevés hozzávalóból készíthetünk finom, több napig is elálló kifliket. Nálunk a gyümölcsízes a kedvenc, de tölthetjük hagyományosan szilvalekvárral, valamint gesztenyével is. 

Hozzávalók:

50 dkg liszt
15 dkg zsír
20 dkg margarin
1 dl tejföl
1 csipet só
2,5 dkg élesztő
1 ek cukor
Kevés tej

Gyümölcsíz/szilvalekvár
Porcukor
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

A sütőporos lisztet a margarinnal és a zsírral elmorzsoljuk. Langyos tejbe kevés cukrot teszünk, ebben felfuttatjuk az élesztőt, és a többi hozzávalóval együtt a tésztába tesszük, majd összegyúrjuk. Egy ruhával letakarjuk, és a duplájára kelesztjük a tésztát. Ha megkelt, kinyújtjuk, és négyzeteket vágunk a tésztából, amik közepébe hagyományosan szilvalekvárt vagy gyümölcsízt teszünk (mi csak az utóbbival készítjük, mert a szilvalekvárt nagyon nem szeretjük). A kis négyzeteket összehajtjuk, és kiflit formázunk belőle. Nem mindig sikerülnek tökéletes kiflik, de a kis nyomi kiflik is ugyanolyan finomak, sőt… :D A kifliket zsírozott tepsire helyezzük, majd 3-as fokozaton megsütjük. Ha kész vannak, vaníliás cukros porcukorba forgatjuk őket (még melegen).



2013. szeptember 9., hétfő

Mézes zserbó

Mézes zserbó


Nálunk sokat készül ez a süti, mivel ez a kedvencem :) annyira finom, és könnyen elkészíthető, valószínű, nem vagyok egyedül az imádatával :)

Hozzávalók:

40 dkg liszt
5 dkg margarin
1 tojás
15 dkg cukor
4-5 ek tej
2-3 ek méz
1 kk szódabikarbóna

Krém:
3 dl tej
6 dkg búzadara
20 dkg margarin
15 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja

Elkészítés:

A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd a többi hozzávalót is hozzáadjuk és összegyúrjuk. A tésztát 4 részre osztjuk, kinyújtjuk, zsírozott tepsibe helyezzük, és 2-es fokozaton megsütjük. Ezt a műveletet négyszer elvégezzük.
A krémhez a tejben megfőzzük a búzadarát, majd hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, a margarint, a porcukrot, a citrom reszelt héját összekavarjuk, majd a grízhez keverjük.

Összeállítás:

Egy lapot megkenünk baracklekvárral, erre a krém egyharmadát tesszük, elkenjük (ez picit nehézkés, mert a lekvármára tésztán van, de csak türelem kérdése az egész, erre megint tészta, lekvár, krém, tészta, lekvár, krém, tészta, és a tetejét porcukorral szórjuk meg.



2013. szeptember 5., csütörtök

Kókuszkocka

Kókuszkocka

Hozzávalók:

Tészta:
50 dkg liszt
40 dkg porcukor
6 dkg margarin
2 tojás
2 dl tej
1 csomag sütőpor
4 ek langyos méz
1 dl rum

Máz:
20 dkg margarin
15dkg porcukor
5 dkg kakaópor
5 ek tej

(ha a tészta több mázt szív be, nem biztos, hogy elég lesz az alábbi hozzávalókból készült máz, de ezt könnyen lehet pótolni)

Kókuszreszelék

Elkészítés:

A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd az összes hozzávalót hozzáadjuk,és összekeverjük, és zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük. Ha kihűlt, kockákra szeleteljük, rummal meglocsoljuk
A mázhoz a margarint felolvasztjuk, és hozzáadjuk a tejet, kakaóport és a porcukrot, majd felfőzzük. Ebbe a mázba mártogatjuk a kis kockákat, majd kókuszreszelékbe forgatjuk őket. Fontos, hogy a máz hamar megdermed, ezért időnként vissza kell tenni a tűzre, hogy újra felolvadjon.


Diós puszedli

Diós puszedli

Egyszerű, gyorsan elkészíthető, könnyed, nagyon puha csokis-diós aprósüti. Nálunk mindenki nagyon szereti, így hamar elfogy :)
 Hozzávalók:

25 dkg margarin
50 dkg liszt
1 kk reszelt szerecsendió
1 tk fahéj
1tk sütőpor
2 csipet só
2 tojás
14 dkg porcukor

Elkészítés:

A lisztet és a sütőport elmorzsoljuk a margarinnal, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és összegyúrjuk a tésztát. Diónyi golyókat formálunk (ebből az adagból 50 db lesz), és a tenyerünkkel kicsit meglapítjuk, majd zsírozott tepsibe tesszük, és 3-as fokozaton megsütjük. A tetejére 10 dkg csokit felolvasztunk 1 ek étolajjal gőz fölött, majd ebbe belemártogatjuk a kisült puszedliket. A diókat pedig beleragasztjuk a csokiba. 





2013. szeptember 2., hétfő

Linzerkarika

Linzerkarika

Hozzávalók:

40 dkg liszt
1 csomag sütőpor
20 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
1 citrom leve
2 tojás
24 dkg vaj
lekvár, porcukor

Elkészítés:

A lisztet és a sütőport a szoba-hőmérsékletű vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és összegyúrjuk a tésztát. A kinyújtott vékony tésztából karikákat szaggatunk, zsírozott tepsibe helyezzük, majd 3-as fokozaton sütjük. Miután kisültek a karikák, lekvárral összeragasztjuk őket, és porcukorral megszórjuk. Fontos, hogy tálalás előtt egy nappal süssük ki, mivel szüksége van időre, hogy megpuhuljon.







Hozzávalók: