2016. július 28., csütörtök

Almás sütemény

Almás sütemény
Régen jelentkeztem már friss bejegyzéssel, aminek sajnos az időhiány az oka. Igyekszem azért mégis dokumentálni az elkészült finomságokat, viszont a bejegyzések megírására és megszerkesztésére eddig nem sok időm jutott. Most viszont gyorsan mutatom is a 20 perce elkészült, még nagyon meleg, ínycsiklandozó almás sütit, ami az egyik kedvencünk. A recept már szerepelt a blogon, ugyanis a habkönnyű almás süteményről van szó, amit most egy kisebb formában, némi változtatásokkal készítettem el. Ebben a vihar előtti, szoruló melegben nem is esne más jobban, mint ez a könnyed, kevés cukrot igénylő, almás desszert :)

Hozzávalók: (20-22 cm-es forma)

Tészta:
14 dkg liszt
6 dkg margarin
5 dkg porcukor
1 kisebb tojássárgája
1 ek. tejföl
fél csipet só
negyed cs. sütőpor
reszelt citromhéj

Töltelék:
fél/hármnegyed csomag vaníliás pudingpor
fél kg savanykás alma

Elkészítés:


A tésztához a sütőporos lisztben a margarint elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalót is hozzáadjuk, és összeállítjuk.  A 2/3 részét belenyomkodjuk egy kizsírozott kör alakú tortaformába úgy, hogy a széleit kb. 1 cm-re a forma oldalához is odanyomkodjuk. A meghámozott almát felszeleteljük kis darabkákra, majd ráöntjük a kevés vízzel elkevert pudingport, és rátesszük a tésztára. A tészta 1/3-át lisztezett felületen kinyújtjuk, majd szív alakú kiszúróval kiszúrjuk, és szépen elhelyezzük a tetején a szíveket. A sütő legkisebb fokozatán kb. 1 órán keresztül sütjük. 






2016. július 15., péntek

Sárgaborsó krémleves pirított baconnel

Sárgaborsó krémleves pirított baconnel
Most, hogy a meleg napok után lehűlt a levegő, jól esnek a meleg levesek, így nálunk sárgaborsó krémleves készült ebédre. A finom,szép színű, krémes leves mellé pedig ropogós pirított bacon dukál, ami tökéletesen illik a leveshez :)

Hozzávalók:
0,5 kg sárgaborsó (előző este beáztatjuk)
1 sárgarépa
1 fehérrépa
1 kicsi fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
1 kis csilipaprika
2 dl főzőtejszín
2 ek olaj
2 ek liszt
ételízesítő
só, bors 

Elkészítés:

Az előzőleg beáztatott sárgaborsót tiszta vízben feltesszük főni a felkarikázott sárgarépával, fehérrépával, a vöröshagymával és fokhagymával együtt. A főzővízbe tesszük a babért és a csilipaprikát is (kissé felaprítva), és adunk hozzá kevés ételízesítőt is. Ha megpuhultak a zöldségek, kivesszük a babért, a zsiradékból és a lisztből pedig laza rántást készítünk, és besűrítjük kissé a levest. Egyet rottyantunk rajta, majd lehúzzuk a tűzhelyről. Botmixerrel pürésítjük a levest, majd hozzáadjuk a tejszínt, a végén pedig sült baconnel tálaljuk.

Tipp: ha diétázók is szeretnék fogyasztani, akkor nem kell hozzá rántást adnunk. Csak feltesszük főni a sárgaborsót, ízesítjük, majd lepürésítjük, és felöntjük tejszínnel. Így is nagyon finom lesz, emellett pedig egészséges és lisztmentes :)




2016. július 13., szerda

Mexikói zöldséges ragu párolt rizzsel

Mexikói zöldséges ragu párolt rizzsel

Nyáron, a nagy melegben nagyon jól esnek a könnyedebb ételek, így ilyenkor sok zöldségből, csirkemellből, halból készült ebédeket készítünk, a nehéz, húsos fogásokat pedig inkább mellőzzük. Most egy szemnek és szájnak is kedvező ebéd készült, mivel a mexikói zöldséges ragu nagyon finom, emellett pedig színes és szép is :)

Hozzávalók:

Mexikói ragu:
kb. 50 dkg csirkemell filé
90 dkg mexikói zöldségkeverék (bébirépa, csemegekukorica, zöldborsó)
1 közepes hagyma
2 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
1 ek mustár
só, bors
1,5 dl tejföl

Párolt rizs:
Zsiradék
rizs
víz

Elkészítés:

A csirkemellet megmossuk, majd csíkokra vágjuk. A felhevített vajon megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, ezután rárakjuk a  csirkemellet, sózzuk, borsozzuk, és fehéredésig pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, még egy percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a zöldségkeveréket is (én fagyosan tettem bele) és felöntjük annyi vízzel, hogy szűkön ellepje. Fedő alatt puhára pároljuk. A tejfölt elkeverjük a mustárral, s ha már zöldségek megpuhultak a tejfölhöz merünk pár kanállal a léből, összekavarjuk, majd állandó keverés mellett visszacsurgatjuk. Addig forraljuk, amíg besűrűsödik, majd rászórjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet. A rizst olajon fehéredésig pirítjuk, majd felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel. Ha felforrt, lefedve betesszük a sütőbe kb. 20-25 percre. 






2016. július 8., péntek

Falafel

Falafel
A Közel-Kelet egyik jellegzetes étele, amit ma már szinte mindenhol készítenek. A csicseriborsóból készült fasírt a vegetáriánusoknál is sokszor készül, de az utcai árusok kínálatának is szerves részét képezi. Sokan ódzkodnak az elkészítésétől, de a recept, amit a Street Kitchen oldalán találtam, nagyon egyszerű, könnyen elkészíthető, a végeredmény pedig nagyon-nagyon finom, úgyhogy falafelre fel, emberek! :) 

Hozzávalók: 

25 dkg száraz csicseriborsó (mi most a Lidl-ben kapható üvegeset használtuk, amit nem kell áztatni, így megspóroltuk azt az időt)
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
friss petrezselyemzöld
friss korianderzöld
2 kardamon magjai
1 tk só
1 késhegynyi cayenne bors
1/2 tk sütőpor
1,5 ek liszt
3 ek víz

Elkészítés:

Egy éjszakára beáztatjuk a száraz csicseriborsót. Másnap lecsepegtetjük, egy tálba öntjük, de nem főzzük meg! Apróra vágjuk a hagymát, a fokhagymát, a friss petrezselyemzöldet, a koriandert és a csicseriborsóhoz adjuk. Egy mozsárban összezúzzuk a fűszermagokat, majd ezt is a többi hozzávalóhoz adjuk. Ízlés szerint sózzuk és cayenne borssal is megszórjuk. Alaposan összekeverjük, majd több részletben egy késes aprítóban darabosra aprítjuk. Egy tálba borítjuk, hozzáadjuk a sütőport a lisztet és a vizet. Kézzel átgyúrjuk, majd egy órára hűtőbe tesszük pihenni. A masszából vizes kézzel formázott golyókat legfeljebb 180 C-os olajban sütjük ki, de előtte alaposan összenyomkodjuk őket hogy ne essenek szét. A kisült falafeleket itatóspapírra szedjük, majd kisütjük a többit is. Tehetjük tortillába, amihez különböző zöldségcsíkokat és sajtot, valamit tahini vagy joghurtos szószt adunk, de különböző saláták mellé vagy hidegtálra is nagyszerű. Mindenhogyan finom, na :)





2016. július 7., csütörtök

Tarhonyás-virslis lecsó

Tarhonyás-virslis lecsó
A lecsó nálunk nyáron elmaradhatatlan, és mivel nagyon szeretjük, igen sokszor is készítjük. Mindenki máshogy szereti: tojással, virslivel, tarhonyával, rizzsel, de a lecsós szelet is nagyon finom. A nyári friss paprikából és paradicsomból a legjobb, ilyenkor mindig hatalmas adagokat készítünk, amiket lefagyasztunk, és így télen is bármikor ehetjük. Most a tarhonyára és a virslire esett a választásunk, és nagyon finom az idei első lecsónk :)

Hozzávalók:

1 kg paradicsom
1 kg paprika
50 dkg vöröshagyma
1 evőkanál olaj vagy zsír
kb. 1 teáskanál só
30 dkg tarhonya
4 pár virsli (lehet füstölt is)

Elkészítés:

A paradicsom héját mi mindig lehúzzuk, mert nem szeretjük, hogy a lecsó elkészültével sem lesz puha. Ezért először felteszünk forrni vizet, amikor felforrt, beleteszünk 3-4 paradicsomot, 1-1,5 percig benne hagyjuk, majd jéghideg vízbe tesszük (jégkockákat szoktunk tenni a vízbe), és ezután gyönyörűen le tudjuk húzni a paradicsom héját. Ezután a paradicsomokat, a paprikákat és a hagymákat is vékony karikára vágjuk. Olajon megpirítjuk a hagymát, majd lassú tűzön fonnyasztjuk, hozzáadjuk a karikára vágott paprikát, ha pedig ez is megpuhult, akkor a paradicsomot, és megsózzuk ízlés szerint, illetve kevés vizet is öntünk rá.  Hozzáadjuk a tarhonyát és a felkarikázott virslit, és kb. 20-25 percig főzzük, amíg minden puha nem lesz. Mindig csak kevés vízzel öntsük fel, hogy sűrű maradjon.

2016. július 6., szerda

Csokis, diós banánkenyér

Csokis, diós banánkenyér

Nagyon szeretjük azokat az édes sütiket, amiket reggelire vagy uzsira egy pohár tejjel/kakaóval/kávéval fogyaszthatunk. Ha este megsütjük például a gyümölcskenyeret, a muffint, a diós-banános zabkenyeret, az almás-diós kevertet, a különböző kekszeket, például a kedvencünket, a digestive kekszet de még a zebratorta is ebbe a kategóriába tartozik, na jó, a sort még sokáig folytathatnám.... De a lényeg, hogy ha ezeket délután vagy este megsütjük, akkor reggel nagyon jól tudnak esni. Most a csokis, diós banánkenyeret készítettük el, ami nagyon egyszerű süti, mégis finom, könnyed és laktató, amit akár különböző lekvárokkal, tejszínhabbal is fogyaszthatunk, de nekünk csak úgy simán ízlik a legjobban :)

Hozzávalók:

23 dkg liszt
4 dkg kakaópor
15 dkg cukor
1 csomag (12 g) sütőpor
1 csipet só
2 tojás
11 dkg olvasztott vaj
2 nagy vagy 3 kisebb banán pépesítve
5 dkg dió nagyobb darabokra összetörve
5 dkg durvára vágott étcsokoládé

Elkészítés:

A sütőt 180 fokra előmelegítjük, egy őzgerincformát pedig kizsírozunk és kilisztezünk.
Egy mély tálban a sütőporos lisztet, a kakaóport, a cukrot és a sót összekeverjük. A banánokat villával pépesítjük, majd az olvasztotta vajat és a tojásokat is hozzákeverjük. A lisztes és a banános keveréket összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a diót és csokoládét, végül a formába simítjuk a masszát, és kb. 30-40 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!