Túrógombóc
Sokan úgy gondolják, hogy a gombócfajták magyar eredetűek, igazi hungarikumok. Ők bizony tévednek, mert a kis kerek desszertek a monarchia idejéről maradtak fent az osztrák sógoroktól :D Sok íz kapcsolható az Osztrák-Magyar Monarchiához, hiszen a nemzetek összezártak, átvették egymás ételeit, így a gombócokat is. Lehet az szilvás, túrós, mákos, vagy éppen gőz :) Ausztriában máshogy készítik, felverik a fehérjét, amitől könnyebb lesz, illetve nem búzadarát, hanem kétszersült morzsát használnak, ami nem igényel annyi időt. Mi most a magyar változatot készítettük, ami nem olyan könnyed, de finooom :)
Hozzávalók:
25 dkg túró
1 csapott ek cukor
6 dkg gríz
2 tojás
zsemlemorzsa
olaj
Elkészítés:
A túrót villával áttörjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, a cukrot és a grízt. Fél óráig állni hagyjuk, majd vizes kézzel golyókat formálunk és forró (nem zubogó!) vízbe tesszük. Amíg fő, kis olajon a zsemlemorzsát aranybarnára pirítjuk. Amint feljöttek a víz tetejére, elkészültek, és beleforgatjuk a morzsába. Porcukorral megszórjuk, vagy cukros tejföllel tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése