Hozzávalók: (20-22 cm-es formához)
Tésztaalap:
20 dkg zabkeksz (Zabfalatok, Zabálom)
4 dkg olvasztott vaj
Krém:
40 dkg mascarpone
15 dkg 20%-os tejföl
15 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
csipet só
3 tojás
Karamellkrém:
15 dkg cukor
2 dl víz
3 tojássárgája
1 ek liszt
3 dl tej
2 dl víz
3 tojássárgája
1 ek liszt
3 dl tej
Elkészítés:
A kekszet morzsává aprítjuk, összekeverjük az olvasztott vajjal, azután a kapcsos forma aljára nyomkodjuk, és 10 percig 180°-on elősütjük.
Amíg a tészta hűl, a krémsajtot és a tejfölt kézi habverővel összekeverjük, ezután alacsony fordulaton hozzáadjuk a kristály- és a vaníliáscukrot, illetve a csipet sót.
A tojásokat összekeverjük, míg egynemű lett, majd lapáttal összekeverjük a krémmel. A krémet a kihűlt kekszalapra öntjük. A kapcsos formát alul és körben 3 rétegbe hajtogatott alufóliába burkoljuk, nehogy a víz belefolyjon, egy nagyobb tepsibe rakjuk, és körbeöntjük forró vízzel.165°-on 70 percig sütjük. A sütés végére még kicsit rezgős is lehet az egész, de ez majd kihűlés után „elmúlik”. A formában hagyjuk kihűlni.A karamellkrémhez a cukrot karamellizáljuk, amit felengedjük 2 dl vízzel. A tojássárgájákat kikeverjük a liszttel és a tejjel. Hozzáöntjük a cukros vizet, és addig főzzük, míg krémessé válik. Hagyjuk hűlni, majd a tortára öntjük a karamellkrémet, és csak másnap vesszük le róla a tortaforma peremét. Lassan vegyük le, ha látjuk, hogy valahol nem engedi, akkor késsel egy picit rásegíthetünk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése