Kedvenc szelet
Az utolsó húsvétkor készített süti receptjét is hozom, így egy héttel az ünnep után :D Nagymamám készítette, mivel ez az ő specialitása. Sokszor sütötte lakodalmakra, családi összejövetelekre, de az utóbbi időben valahogy elmaradt, meg sem tudom mondani, pontosan mikor sütötte utoljára. Most húsvétkor viszont ismét előkerült az elfeledett kedvenc szelet, és ismét sikert aratott :)
Hozzávalók:
Tészta:
50 dkg liszt
1 kk szódabikarbóna
16 dkg zsír
2 tojás
2 tk méz
16 dkg porcukor
pici tej
Krém:
fél l tej
5 ek liszt
25 dkg vaj
25 dkg porcukor
2 ek kakaó
2 cs vaníliás cukor
Máz:
20 dkg porcukor
2 ek kakaó
5 dkg vaj
3 ek forró víz
Elkészítés:
A szódabikarbónás lisztet a zsírral elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalót is hozzáadva a tésztát készre gyúrjuk, három egyforma részre osztjuk, lisztezett felületen kinyújtjuk, és zsírozott tepsiben 2-3-as fokozaton megsütjük a három lapot. A krémhez a tej kétharmadát feltesszük főni, a maradék tejjel pedig csomómentesre keverjük a lisztet. Amikor a tej felforrt, elkeverjük benne a tejes lisztet, és sűrű péppé főzzük. A vajat a porcukorral felverjük, majd ketté vesszük. Az egyik felébe tesszük a 2 csomag vaníliás cukrot, a másik feléhez pedig a kakaóport adjuk. A legalsó lapot megkenjük a kakaós krémmel, erre jön a második lap, majd a fehér krém, és az utolsó lap tetejére kerül a máz, amihez mindent egy tálba teszünk, és elkeverünk, majd a tészta tetejére kenjük. A sütit tálalás előtt egy nappal készítsük el, hogy legyen ideje puhulni.
Nagyon tetszik ez a recept, ki fogom próbálni :)
VálaszTörlés