2015. március 12., csütörtök

Habos sütemény

Habos sütemény


Egy kicsit macerásabb süti receptet hozok ma, amit még a hétvégén készítettünk. Én nagyon szeretem az ilyen időigényes sütiket, mert szeretek pepecselni a kenegetéssel, méregetéssel, mivel számomra nagyon megnyugtató :) A habos süti egyébként igen édes, igazi kalóriabomba, szóval a diétázók most csukják be a szemüket :)))

Hozzávalók:

Barna piskóta:
3 tojás
3 ek cukor
2 ek liszt
1 ek kaakópor
1 kk sütőpor

Sárga piskóta:
4 tojás
4 ek liszt
4 ek cukor
1 kk sütőpor

Krém:
0,5 l tej
5 ek liszt
1 cs vaníliás cukor
15 dkg porcukor
15 dkg margarin
mandarin

Tetejére:
3 tojásfehérje
félcitrom leve
10 dkg porcukor

Elkészítés:

A barna piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgájához adjuk a cukrot, felverjük, majd óvatosan a kemény habbal elkeverjük, és hozzáadjuk a sütőporos-kakaós lisztet, amivel szintén óvatosan elkeverjük. Zsírozott, lisztezett tepsibe (26*17 cm-es) öntjük, és takarékon megsütjük. Ha megsült és kihűlt, középen kettévágjuk a piskótát. A sárga piskótát hasonlóan megsütjük, de ezt nem vágjuk szét. A krémhez a lisztet elkeverjük 1 dl tejjel, a többit pedig feltesszük főni. Mikor felforrt, hozzáadjuk a lisztes tejet, összefőzzük, lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a vaníliás cukrot, majd hagyjuk kihűlni. A porcukrot a margarinnal kikeverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt krémet, végül az egészet összekeverjük. A krémet két részre osztjuk. Az első rész az egyik barna piskótára kerül, erre jön a sárga piskóta, a tetejére a krém második része, amire  a mandarindarabkákat rakjuk, majd a barna piskótát. A tojásfehérjébe beletesszük a porcukrot és a citrom levét, majd vízgőz fölött kemény habbá verjük, és amikor elkészült, a sütemény tetejére kenjük. 















2015. március 10., kedd

Gombapörkölt tésztával

Gombapörkölt tésztával


Ha a hétvégi nagy evészetben megcsömörlöttünk a hústól, tökéletes ebédötlet a gombapörkölt. Általában galuskával készül, és szerintem finomabb is úgy, de most időhiány miatt tésztával tálaltuk. Azért így sem rossz :)

Hozzávalók:

50 dkg csiperkegomba
4-5 fej vöröshagyma
étolaj
1 kis kanál pirospaprika
ízlés szerint só, bors
1 kisebb pohár tejföl
1 csapott ek liszt
tészta

Elkészítés:

A vöröshagymát apróra vágjuk, megfonnyasztjuk kevés étolajon. Hozzáadjuk a felaprított csiperkegombát, sózzuk, megborsozzuk és pirospaprikázzuk. Kevés vizet szoktunk alá önteni, mert a gomba levelet ereszt. Puhára főzzük, amikor pedig majdnem kész, tejföllel, illetve a csapott evőkanál liszttel behabarjuk. Kicsit főzzük még, hogy rottyanjon egyet, majd levesszük a tűzről. Közben kifőzzük a tésztát, és már tálalható is.



2015. március 7., szombat

Lengyelország - élménybeszámoló :)

Lengyelország - élménybeszámoló :)

A héten kevesebb recepttel találkozhattatok a blogon, mivel Lengyelországban voltunk síelni. A szállásunk Pyzówkában volt a hihetetlenül aranyos Zosia néni panziójában. A szobák nagyon hangulatosak, a kiszolgálás tökéletes, a jó hangulathoz pedig egy szuper 70 fős csapat is kellett :) A délelőtti síelés után esténként társasjáték, kártyázás, szaunázás, biliárdozás, csocsózás, pingpongozás, vérfarkas-játékozás, gitározás-éneklés és kellemes beszélgetéseket vették kezdetét éjszakába nyúlóan.




Az időjárás kedvezett nekünk, mivel mindenféle körülmények között síelhettünk, így első nap gyönyörű napsütésben és 20 fokban, másnap egy kis eső után 5 fokban, azután pedig hatalmas pelyhekben szállingózó hóban, majd hófúvásban és -10 fokban is kipróbálhattunk sítudásunkat. Egyszerűen gyönyörű volt a táj, felejthetetlen élmény, az biztos :)








Különböző lengyel specialitásokat kóstolhattunk, amik nagyon jól estek a fárasztó, egész napos síelés után:

a lengyel levesek nagyon tartalmasak, fűszeresek, rengeteg zöldséget használnak, szinte vérré válik az emberben, ahogy kanalazza :)

a zurek egy savanyított, rozslisztes, kovászolt leves, amiben fehér kolbász, főtt tojás, füstölt hús található.

zurek

A zupa z ogórków, a lengyel uborkaleves egy savanyú, kapros leves, ami a lengyeleknél a családi ebédek szerves része. A nyáron készített kovászos uborkát használják fel, így egy kis nyárias ízt is érezhettünk, de mégis nagyon jól esett a nagy hidegben.

zupa z ogórków

a pierogi, vagyis a derelye, amit több változatban kóstolhattunk meg: húsos, krumplis-hagymás-túrós és áfonyás derelye tejszínhabbal (egymás után egy kicsit bizarr)


pierogi z jagodami

pierogi z mięsem

Vacsi után minden este gyümölcsös kompótot kínálnak üdítő helyett. A színes frissítőkben ribizli, narancs, citrom, pöszméte és meggy szemek is úszkálnak. 

kompot

A hüttékben az egyik kedvenc étel a grillezett sajt, amit áfonyadzsemmel kínálnak. (nekem ízlett, anya szerint viszont túlságosan "birkaíze" van :) 

oscypek z żurawiną

A sajtok egyébként nagyon finomak és népszerűek. Az oscypek gúla vagy orsó alakú, gyönyörű mintázata van, és a lengyel juhok tejéből készítik. A kérge sötétebb, kemény, füstölt és enyhén sós ízű. Egymást érik az árusok, tehát minden lépésnél az oscypekbe botlunk :)

oscypek

A krowka mindenki számára ismerős lehet, mivel nálunk is kedvelt édesség a Boci cukor, de azért a lengyel az igazi :)) 

krowka

Illetve a sliwki w czekoladzie, vagyis az aszalt szilva csokibevonatban is híres lengyel édesség, amit nem is csodálok, mert a puha, csokikrémes, csokibevonatos szilva mennyei, de tényleg :) Van olyan, amelyikben a csoki- és a szilvaréteg között marcipán van, valamint rumos csokimasszás változatban is kapható. Egyik jobb, mint a  másik :D


sliwki w czekoladzie

Felsorolhatnám még a finomabbnál finomabb apró csokikat és bonbonokat, mint például a Michałki számos változatát (fekete csokis, fehér csokis, amikben isteni mogyoró és nugátos keverék van, de a kókuszos is nagyszerű, ááá, imádom a csokit :) A sort a végletekig folytathatnám, mert sok finomság kapható lengyel barátainknál. Mellesleg Lengyelországban nem bonbon árban kaphatóak ezek a finomságok, hanem sokkal olcsóbbak!




Az italok közül a gyömbérsör, a málnás sör, no meg a wódka az igazi jellegzetesség. 

Szóval mindenkinek csak ajánlani tudom a lengyel ételeket, italokat, sípályákat. Mi hihetetlenül jól éreztük magunkat :)

2015. március 6., péntek

Zöldbabfőzelék sült virslivel

Zöldbabfőzelék sült virslivel



Egy nagyon gyors, egyszerű pénteki ebéd, mert ugye minimum heti egyszer főzeléket is enni kell :)

Hozzávalók: (kb. 4 személyre)

50 dkg zöldbab
1 fej vöröshagyma
liszt
zsiradék
tejföl
virsli

Elkészítés:

A zöldbabot sós vízben megfőzzük, amibe egy fej vöröshagymát is teszünk. mikor megfőtt, kevés zsiradékkal és liszttel rántást készítünk, majd ízlés szerint tejfölt is hozzáadunk. A virsliket bevágjuk, kevés zsiradékon megsütjük. 





2015. március 2., hétfő

Almás krémes

Almás krémes


Hozzávalók:

Tészta:
50 dkg liszt
15 dkg margarin
15 dkg porcukor
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 késhegynyi só
1 dl tej

Almapüré:
1.5 kg alma
7 dkg margarin
fahéj ízlés szerint

Krém:
1 tasak vaníliás pudingpor
3 dl tej
15 dkg margarin
15 dkg porcukor

Elkészítés:

A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk, majd egy nagy (35*28 cm-es) tepsi hátán vagy tepsiben, 180 fokon három lapot sütünk. Amíg a lapok hűlnek, elkészítjük a töltelékeket.Ehhez az almákat megpucoljuk, majd lereszeljük, és a levét nagyjából kinyomkodjuk. A margarinon megpároljuk, majd ha kihűlt, fahéjjal ízesítjük.

A krémhez egy tasak vaníliás pudingport 3 dl tejjel megfőzünk, majd 15 dkg margarint 20 dkg porcukorral habosra keverünk. A kihűlt pudingot beletesszük a cukros margarinba, és simára kikeverjük. Már csak össze kell állítanunk a sütinket: az alsó lapot megkenjük a vaníliás krémmel, erre kerül a második lap, arra az almapüré és a tetejére a harmadik lap. Érdemes tálalás előtt egy nappal megsütni, mivel időre van szüksége ahhoz, hogy megpuhuljon. Másnap felszeleteljük, a tetejét pedig porcukorral hintjük meg.