2014. augusztus 30., szombat

Erzsébet királyné tortája, avagy a Sissi süti :)

Erzsébet királyné tortája, avagy a Sissi süti :)


Nálunk nagyon sokszor készül ez a süti, mert a család nagy kedvence. Aki eddig kóstolta, mindig kérte a receptet, mert nagyon ízlett neki. A nyár utolsó hétvégéjére pedig újból elkészítettük, és ezzel búcsúzunk ettől a klassz nyártól (mondjuk, attól már korábban is el kellett búcsúznunk, mert napok óta esik és hideg van, de azért hivatalosan most búcsúzunk :) A süti beceneve pedig az öcsémhez kapcsolódik, aki elmondása szerint az életét megunja, mire kimondja, hogy Erzsébet királyné tortája, szóval így lett belőle Sissi süti :) 

Hozzávalók: (gáztepsi méret)

Piskótához:
8 tojás fehérje
8 ek cukor
10 dkg kókusz
10 dkg darálatlan mák
2 ek liszt
1 kk szódabikarbóna


Vaníliás krém:
8 tojássárgája
3 púpos ek liszt
10 dkg cukor
fél liter tej
20 dkg margarin

Kekszréteg:

250 g kakaós omlós keksz (pl. Győri vagy Sparos)

Tejszínes réteg:

3 dl Hulala

Elkészítés:

A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, majd lazán hozzákeverjük a mákot, a kókuszt és a szódabikarbónás lisztet. Egy zsírozott, lisztezett gáztepsiben egyenletesen elsimítjuk a tésztát, majd a 180°C-ra előmelegített sütőben megsütjük. Figyeljünk oda, mert nagyon gyorsan sül! Akkor van kész, amikor szép világos aranybarna a teteje. Amíg a tésztánk hűl, elkészítjük a krémet. Ehhez a tojások sárgáját simára keverjük a liszttel, a cukorral és a tejjel, majd folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Félretesszük, hagyjuk hűlni, majd amikor már csak éppen langyos, belekeverjük a margarint. Ha teljesen kihűlt a krémünk, összeállítjuk a sütit. A krémet rákenjünk a mákos-kókuszos lapra, majd a kakaós keksszel telerakjuk a vaníliás krém tetejét. A felvert tejszínt pedig a kekszet tetejére kenjük, és hűtőbe tesszük. Célszerű fogyasztás előtt egy nappal elkészíteni, hogy a kekszek megpuhulhassanak. 
















3 megjegyzés: