2014. augusztus 28., csütörtök

Cékla savanyúság

Cékla savanyúság



Minden évben hatalmas, gyönyörű céklákat kapunk mamikától és tatustól, akiknek nagyon szép, rendezett kertjük van. Mindig büszkén mutatják az aktuális termést :) Most ebből a hatalmas céklából készítettünk savanyúságot. A cukrot édesítővel szoktuk helyettesíteni, mert így is finom, és még egészséges is :) A mennyiségeket mindenki szabadon variálhatja. Ezek csak viszonylagosak, mert általában a sót is szemre szórjuk, és azután jön a kóstolgatás :)

Hozzávalók:

fél kg cékla
1 gyk só
köménymag
6 dkg cukor/édesítő
2-3 ek ecet

A céklát megmossuk, meghámozzuk, majd tetszés szerint daraboljuk. Sós, köménymagos vízben feltesszük főni, és nem kell teljesen puhára főzni, maradjon egy kicsit ress. Ügyeljünk, hogy a vizet ne fője el teljesen, hiszen kell, hogy legyen rajta lé, mert különben hamar megromlik. Ha készen van, lehúzzuk a tűzről, cukorral vagy édesítőszerrel és ecettel ízesítjük, sózzuk és köménymagot adunk hozzá. Ha kihűlt, hűtőbe tesszük, így napokig eláll.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése