2014. december 13., szombat

Rántott karfiol cékla savanyúsággal

Rántott karfiol cékla savanyúsággal


Hozzávalók:

1 fej karfiol
liszt
tojás zsemlemorzsa
zsiradék

Elkészítés:

A karfiolt sós vízben kifőzzük (csak félig, mert ha túl puha lesz, nagyon nehéz bepanírozni). Majd miután kihűtöttük, a szokásos módon bepanírozzuk, és bő zsiradékban kisütjük. 

A céklát pedig már korábban láthattátok a blogon, a receptet és z elkészítését itt találjátok. 




2014. december 12., péntek

Tarhonyaleves

Tarhonyaleves


Hozzávalók:

10 dkg tarhonya
4 nagyobb krumpli
1 kis fej vöröshagyma
1 teáskanál pirospaprika
só, ételízesítő
sárgarépa
petrezselyem

Elkészítés:

A krumplit hámozás után apró kockákra vágjuk. Kevés zsiradékon megpirítjuk a tarhonyát. Akkor jó, ha szép halványbarna, majd hozzátesszük a nagyon apróra vágott vöröshagymát. Kicsit még pirítjuk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a pirospaprikát. Felöntjük meleg vízzel, megfűszerezzük, beletesszük a krumplit, a sárgarépát és a petrezselymet is. Forrás után takarékon addig főzzük, amíg minden megpuhul.




2014. december 10., szerda

Császármorzsa

Császármorzsa


A császármorzsa finom és megunhatatlan, egy tartalmas leves után pedig tökéletes második, de uzsira sem rossz, ha egy kis édesre vágyunk. A császármorzsa (Kaiserschmarrn) eredetéhez két legenda is társul a köztudatban, nem tudni, melyik az igaz. Az egyik változat szerint maga Ferenc József készítette el az első adagot, akit az orvosai diétára fogtak. Az éjszaka folyamán kisurrant a konyhába, hogy palacsintát készítsen, de mivel nem tüsténkedett naponta a konyhában, elrontotta a palacsintát, és így született meg a császármorzsa. A másik anekdota szerint a folyton diétázó Sissi kérte meg a szakácsot arra, hogy készítsen egy könnyű édességet neki, de az elkészült desszert nem ízlett neki (ez hogy lehet???), ezért Ferenc József is megkóstolta, aki viszont csodájára járt az édességnek. Bárkihez is köthető, hálásak lehetünk neki :)

Hozzávalók:

10 dkg búzadara
1 dkg liszt
2,5 dl tej
3 tojás
fél citrom reszelt héja
5 dkg cukor

margarin

Elkészítés:

A búzadarát, a lisztet elkavarjuk a tejjel, és legalább fél órán állni hagyjuk, közben néha megkavarjuk. Azután 3 tojássárgáját, 5 dkg cukrot, fél citrom reszelt héját hozzáadjuk, összekeverjük, és a 3 tojás habbá vert fehérjét óvatosan beleforgatjuk.

Forró teflonedényben (28 cm-es) margarint olvasztunk, és beleöntjük a massza felét. Ha kisebb edényben készítjük, több adagban kell megsütni. Picit várunk, aztán fakanállal kavargatás közben apró darabokra szaggatjuk. Akkor jó, ha már, vannak benne aranybarna darabkák is. Ez a mennyiség két felnőtt részére elegendő. Porcukorral és/vagy lekvárral tálaljuk.








2014. december 7., vasárnap

Teljes kiőrlésű zsemle és kenyér

Teljes kiőrlésű zsemle és kenyér



Vasárnapi kenyérsütögetés: teljes kiőrlésű kenyér és zsemlék sorakoznak az asztalon, amiket tetszés szerint használhatunk fel a jövőhéten. Mi általában előre megsütjük, majd felszeletelve lefagyasztjuk, és amikor szükség van rá, csak előkapjuk, kiolvasztjuk és elkészítjük mondjuk szendvicsnek. Hétköznap így nem kell a sütögetéssel bajlódni, szóval még időt is spórolhatunk. Ami pedig a legjobb benne, hogy teljes kiőrlésű, így az egészséges reggeli tökéletes része lehet :)

Hozzávalók:



30 dkg teljes kiőrlésű liszt
15 dkg fehér liszt
1 kk. cukor
1 tk. só
1 ek. étolaj
0,5 cs. élesztő

Elkészítés:

Az élesztőt a cukorral langyos vízben megfuttatjuk. A liszteket tálba öntjük, közepébe mélyedést készítünk, majd beleöntjük a kovászt. A többi hozzávalót is hozzáadjuk, de vigyázni kell, hogy a só ne érintkezzen az élesztős kovásszal. Jól kidolgozzuk a tésztát, majd meleg helyen megkelesztjük. Lehet belőle kenyérkét készíteni, vagy zsemléket sütni. A formában, illetve nélküle újrakelesztjük, és megsütjük.












2014. december 4., csütörtök

Halászlé

Halászlé


Szenteste mamikánéknál gyűlik össze a család minden évben, és az ünnepi menü első fogása a halászlé. Így amikor az év más napjain készül ez a leves, rögtön elfog a karácsonyi hangulat (mondjuk ez most nem is olyan nehéz, mert már nagyon várom az ünnepet :) A halászléhez vicces sztorik is kapcsolódnak a családban. Volt már olyan év, amikor keresztapámék este hatkor állítottak be a fagyott hallal, amiből a levesnek elvileg készülnie kellett volna, de abroszra borult leveses történetünk is van. A fehér abroszon gyönyörűen mutatott :)

Hozzávalók:

tetszés szerinti hal (a ponty a legjobb)
1 nagy fej vöröshagyma
színespaprika
1 db halászlé leveskocka
1 db paradicsom
1 db zöldpaprika

Elkészítés:

A halat felvágjuk, annyit teszünk félre a legkevésbé szálkás részekből, amennyit szeretnénk majd a levesben tálalni. A felkockázott vöröshagymát kevés zsiradékon megpároljuk, és hozzáadjuk a feldarabolt halhúst, majd színespaprikával megszórjuk, felöntjük annyi vízzel, amennyiben kényelmesen megfő, és hozzáadjuk a leveskockát. Elég hamar megfő. Ha megpuhult, tésztaszűrőn átpasszírozzuk fakanál segítségével. Az így kapott levest visszatesszük a gázra, és ha felforrt, beletesszük a félretett halszeleteket, és puhára főzzük, ez forrástól számított kb. 5 perc.






2014. december 2., kedd

Finomfőzelék fasírttal

Finomfőzelék fasírttal


Ma egy tipikusan hétköznapi, sietős ebéd készült, amit kiskoromban sokat kaptam a menzán. Akkor nem rajongtam annyira érte, mivel egy vizezett, sok esetben ízetlen ételt kaptam. Az otthon készített finomfőzelék viszont a nevéhez hűen finom, nem kell órákig keresnem benne a borsót vagy a répát, a fasírt pedig kitűnő választás hozzá :)

Hozzávalók:

zöldborsó
sárgarépa
liszt
zsiradék
tej

Fasírt:
50 dkg darált sertéshús
1 tojás

bors
fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
2 zsemle

Elkészítés:

A fasírttal kezdjük, mert amíg az sül, közben elkészül a főzelék. Mi a fasírtot másként szoktunk, nem a megszokott, hagyományos módon. A zsemléket langyos vízbe vagy tejbe áztatjuk, majd jól kicsavarjuk. A darált húsba tesszük a tojást, a zsemledarabokat, a reszelt vöröshagymát, tört fokhagymát, sót, borsot, és alaposan összegyúrjuk. Vizes kézzel gombócokat formázunk, majd zsemlemorzsába forgatjuk, és szép barnára megsütjük. 

A főzelékhez a kockára vágott sárgarépát és a zöldborsót enyhén sós vízben megfőzzük (kevés vizet tegyünk rá). Ha megpuhult, lisztes rántás készítünk, amit tejjel engedünk fel. Ha szükséges, pici cukorral ízesítjük.





2014. november 28., péntek

Zserbógolyó diétásan

Zserbógolyó diétásan


A zserbógolyó receptjét már korábban közzétettem, az egyik kedvenc a blogon. Most viszont egy egészséges alternatívát mutatok, aminek az íze ugyanolyan finom, így karácsonykor sem kell a pluszkilók miatt aggódni :) A receptet Szafinál találtam, amit picit átalakítottam.

Hozzávalók:

3 ek. zsírszegény kakaópor
3 ek. kókuszliszt
3 marék dió
3 ek. cukormentes őszibaracklekvár
1 ek rum aroma (nálam ez most kimaradt)
1 ek Dia Wellness Negyedannyi Ugyanannyi (ezt bármilyen édesítőszerrel pótolhatjuk)

Elkészítés:

A hozzávalókat kimérjük, összegyúrjuk, golyókat formázunk belőlük. Nálam ugyan kimaradt, mert így is finom, de darált dió, kókuszliszt és édesítőszer keverékébe is forgathatjuk.