2014. december 7., vasárnap

Teljes kiőrlésű zsemle és kenyér

Teljes kiőrlésű zsemle és kenyér



Vasárnapi kenyérsütögetés: teljes kiőrlésű kenyér és zsemlék sorakoznak az asztalon, amiket tetszés szerint használhatunk fel a jövőhéten. Mi általában előre megsütjük, majd felszeletelve lefagyasztjuk, és amikor szükség van rá, csak előkapjuk, kiolvasztjuk és elkészítjük mondjuk szendvicsnek. Hétköznap így nem kell a sütögetéssel bajlódni, szóval még időt is spórolhatunk. Ami pedig a legjobb benne, hogy teljes kiőrlésű, így az egészséges reggeli tökéletes része lehet :)

Hozzávalók:



30 dkg teljes kiőrlésű liszt
15 dkg fehér liszt
1 kk. cukor
1 tk. só
1 ek. étolaj
0,5 cs. élesztő

Elkészítés:

Az élesztőt a cukorral langyos vízben megfuttatjuk. A liszteket tálba öntjük, közepébe mélyedést készítünk, majd beleöntjük a kovászt. A többi hozzávalót is hozzáadjuk, de vigyázni kell, hogy a só ne érintkezzen az élesztős kovásszal. Jól kidolgozzuk a tésztát, majd meleg helyen megkelesztjük. Lehet belőle kenyérkét készíteni, vagy zsemléket sütni. A formában, illetve nélküle újrakelesztjük, és megsütjük.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése