2014. október 21., kedd

Stefánia torta

Stefánia torta


Nagyon szeretjük a Dobos tortát, de a tetejét nem nagyon, így inkább a Stefánia tortát sütjük, ami csak a tetejében különbözik a Dobostól. A receptet egy nagyon távoli családtagtól kaptuk, aki 50 éve süti ezt a tortát, de pár éve kivételt tett velünk, és megosztotta a titkait. A titok pedig a krém nagyon-nagyon hosszú keverésében, amitől selymes lesz. Mennyei :)) 

Hozzávalók:

Piskóta:
10 tojás
10 ek liszt
10 ek cukor
1 csomag sütőpor

Krém:
2, 5 dl tej
2 ek rétesliszt
1 csomag vaníliás cukor
25 dkg margarin
15 dkg porcukor
3 ek kakaó
kb. 0,5 dl rum

Tetejére:
kakaópor

Elkészítés:

A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjékhez adjuk a cukrot, majd kemény habbá verjük. A sárgájákat is felverjük, és hozzáöntjük a habhoz. Összekeverjük, majd hozzáöntjük a sütőporos lisztet, és azzal is elkeverjük. Zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük, majd takarékon megsütjük. Amíg a piskótánk sül, elkészítjük a krémet. Kevés tejjel elkeverjük a réteslisztet, a többit pedig feltesszük főni. Amikor felforrt, hozzáadjuk a réteslisztet. Ha elkészült, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, hagyjuk kihűlni A margarint a porcukorral és a kakaóval kikeverjük, ezután hozzáadjuk a kihűlt fehér krémet és a rumot.

Titok:  Attól lesz finom a krém, ha habverővel sokáig verjük. Akkor jó, ha a hüvelyk és mutató ujjunk ujjhegye között összemorzsoljunk egy pici krémet, és már nem érzünk közte cukorszemcséket. Ekkorra már világosodik is a kakaó színe is. Innen lehet tudni, hogy jó. Ez kb 15 perc, de tényleg ne sajnáljuk rá az időt!!!!

Ha a piskótánk megsült és kihűlt, akkor kettévágjuk középen, és 3 vékony lapot vágunk mindkettőből.Ezeket a krémmel megkenjük, egymásra illesztjük, majd a tetejét is bevonjuk a krémmel, és megszórjuk kakaóporral.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése