2016. december 21., szerda

A legfinomabb, legpuhább mézeskalács

A legfinomabb, legpuhább mézeskalács
A Street Kitchen oldalán találtam meg ezt a receptet, ami telitalálat. Volt egy adott receptünk, amit minden évben megsütöttünk karácsonykor, de valahogy nem volt az igazi. Az ízével nem volt gond, viszont az állagával annál inkább. Amikor kivettük a sütőből, még puha volt, viszont azután keménnyé vált, és sajnos úgy is maradt... Viszont ez a mostani SK-s recept egyszerűen tökéletes, de komolyan, nagy köszönet érte :) Nagyon finom, azonnal puha és sokáig az is marad, úgyhogy mindenkinek ajánlom ezt a receptet, mert ugye a karácsony mézeskalács nélkül nem az igazi :) Kellemes készülődést kívánok Nektek! 😊

Hozzávalók:

25 dkg méz
30 dkg vaj
30 dkg világos barnacukor (a sima cukor is megfelelő)
1 kg liszt
1 narancs reszelt héja
2 tk őrölt fahéj
1 tk szefgűszeg
1 tk szegfűbors
2 tk őrölt gyömbér
1 tk őrölt szerecsendió
2 tk szódabikarbóna
3 tojás

Elkészítés:

Egy kis lábosba tesszük a mézet és a fűszereket, és addig melegítjük, amíg a méz felforr. Hozzáadjuk a vajat, amit hagyunk teljesen elolvadni, azután pedig az egészet elkeverjük. A cukrot és a három tojást habosra keverjük, majd a robotgépet alacsony fokozatra kapcsoljuk és váltakozva a habhoz keverjük a szódabikarbónás lisztet, valamint a mézes keveréket. Nehéz, ragacsos masszát kapunk. Kiszedjük a keverőtálból, fóliába tekerjük és éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap a hűtőből kivéve hagyjuk egy kicsit felengedni a masszát, ezután 3 részre osztjuk, hogy könnyebb legyen vele dolgozni, és lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk. Tetszés szerinti formával kiszúrjuk, majd egy zsírozott tepsire helyezzük a kiszúrt tésztákat. 180 fokra előmelegített sütőben 5-7 percig sütjük, éppen csak addig, amíg egy kis színt kapnak (folyamatosan figyeljük, mert tényleg nagyon hamar megsülnek, és kár lenne megégetni 😉 A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni a mézeskalácsokat, majd írókával díszítjük őket (nálunk ez kimaradt, mert ahol lehet csökkentjük a cukorbevitelt - igaz, így annyira nem mutatósak, de a finom ízükön ez mit sem csorbít :)














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése