2013. november 2., szombat

Sütőtök krémleves pirított tökmaggal

Sütőtök krémleves pirított tökmaggal



Egy végtelenül egyszerű krémleves, ami a hűvös őszi napokban jól eshet. A töknek most van szezonja, így könnyen hozzájuthatunk, és elkészíthetjük a levest. A sütőtök nagyon egészséges: tápértéke nagyobb, mint a spárgatöké, szénhidráttartalma, karotin- és C-vitamin tartalma is felülmúlja a többi tökfajtát. Energiatartalma 80 kcal/100 gramm, 16,5 g szénhidrát van 100 grammjában. Fehérje-, rost és zsírtartalma elenyésző, annál gazdagabb a különböző, A-, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminokban, folsavban és pantoténsavban. Karotintartalma például 4 mg, C vitaminból 24 mg-t találhatunk benne, E-vitaminból pedig 1,1 mg-t. Ásványi anyagok bő forrása is, például magas kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangántartalma miatt. Káliumtartalma miatt vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is van. Az antioxidánsok és karotinoidok pedig megkötik a szabad gyököket, erősítik az immunrendszert, így hozzájárulnak a keringési betegségek és a daganatok megelőzéséhez. Hatékonyan alkalmazhatjuk a sütőtök levét a megfázásos betegségekre, a gyulladással járó elváltozások gyógyítására. Elsősorban a nyálkahártyák gyulladásaira van gyógyító hatása. A sütőtökben lévő kálium elősegíti a vér tisztítását. A vitamintartalma miatt ajánlott a fogyasztása a pattanásos bőrre

Hozzávalók:

1 sütőtök
1 leveskocka
bors
főzőtejszín

Elkészítés:

A tököt megpucoljuk, kettévágjuk, kikaparjuk a magokat és a szálakat a közepéből. Ezután apró darabokra vágjuk, majd vizet engedünk rá, éppen csak annyit, hogy ellepje ( a sütőtök 90 %-a víz). Feltesszük főni,  kicsit megborsozzuk és beledobjuk a leveskockát.  Ha már puha a tök, botmixerrel pürésítjük, majd főzőtejszínnel készre főzzük. A tökmagot megpirítjuk, és azzal tálaljuk.





A tök felhasználása másképp :) Halloween alkalmából tököt is faragtunk:

        




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése