2014. október 12., vasárnap

Húsleves grízgaluskával

Húsleves grízgaluskával



Hozzávalók:

csirke-, marha-, sertésorja vagy gyöngyöshús
50 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyem, zeller, karalábé)
1 kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
10-15 szem bors

bors
ételízesítő
2 tojás
búzadara

Elkészítés:

Minden hozzávalót alaposan megmosunk, megtisztítunk. Egy nagyobb fazékba tesszük a húst, és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy jócskán ellepje. Forrásig hevítjük, majd lehabozzuk. Hozzáadjuk a szemes borsot, a fokhagymát, a hagymát egészben és megsózzuk. Fedő nélkül, lassú tűzön, gyöngyöztetve főzzük. Amikor már félfővésben van, beletesszük a hasábokra vágott zöldségeket, és további lassú gyöngyöztető forralással, fedő nélkül az egészet puhára főzzük. Ha megfőtt, kiszedjük a húst és a zöldségeket, majd apró lyukú szűrőn leszűrjük a levest egy másik edénybe.

Készíthetünk hozzá grízgaluskát. 2 tojáshoz keverünk annyi búzadarát, hogy éppen ne folyjon, és fél óráig pihentessük, ez idő alatt megszívja magát a búzadara. Só nem kell bele! A teljes siker érdekében egy icipici (tényleg nagyon picim mert különben enyhén zöldes színe lesz!!!) szódabikarbónát teszünk hozzá, de aki ügyes, annak biztosan sikerül e nélkül is. Enyhén sós vízben megfőzzük a grízgaluskát, leszűrjük, egy kevés húslevest merünk rá, és melegen tartjuk. De bármilyen tésztával (csiga, cérnametélt...) tálalhatjuk. 




2 megjegyzés:

  1. Gyöngyös hús? Még nem hallottam erről a húsfajtáról :D

    VálaszTörlés
  2. A gyöngytyúk húsára gondoltam :) Mi hívjuk gyöngyösnek és gyöngyinek is.

    VálaszTörlés