2015. július 17., péntek

Diétás baracklekvár

Diétás baracklekvár

A bolti lekvárokat telenyomják cukorral, hogy finomak legyenek, így a legjobb, ha otthon készítjük el, és tudjuk, miből van :) Ez a harmadik nyár, amikor már édesítővel is készítjük a lekvárokat, hogy a cukorbeteg nagymamám, illetve az egészségtudatosabb családtagjaim (köztük én is) nyugodt szívvel ehessenek lekvárokat. Kipróbáltuk, és működik szilva, őszibarack, sárgabarack és meggy lekvároknál is a pötyi. Ma több üveggel készítettünk sárgabaracklekvárt, ami nagy kihívásnak bizonyult ebben a melegben, de mivel ilyenkor van szezonja, nincs mit tenni :)

Hozzávalók:

2,5 kg sárgabarack
17 db pötyi
2 db zselésítő (Haas Quittin 3:1)

Elkészítés:

A barackokat alaposan megmossuk, a nem kívánatos pöttyöket és foltokat eltávolítjuk a felületéről, majd kettévágjuk és kivesszük a magokat. A fél barackokat turmixgépben teljesen leturmixolunk, majd egy nagy edénybe öntjük, és lassű tűzön elkezdjük főzni. A mikróban 1 evőkanál vizet 10 másodperc alatt megmelegítünk, amiben feloldjuk a pötyiket, és hozzáöntjük a barackpépünkhöz. Folyamatos kevergetés mellett (ha nem kevergetjük nagyon pötyög, és mindent összecsap) elfőzzük a levet róla, majd beleöntjük a 2 zselésítőt, és mikor felforrt, kimosott üvegekbe szedjük, szorosan rácsavarjuk a kupakokat, majd fejjel lefelé meleg dunsztba tesszük. 10 perc elteltével az üvegeket visszafordítjuk, és egy napig a meleg dunsztban hagyjuk. Másnap a polcra tehetjük, és gyönyörködhetünk munkánk gyümölcsében :) vagy jobb ötlet: meg is kóstolhatjuk, mit alkottunk ;)







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése