2016. április 11., hétfő

Zöldséges rizsfasírt

Zöldséges rizsfasírt

Újabb maradékfelhasználó ötlet a rizsfasírt, ami a cukkininek, a répának és az újhagymának köszönhetően tele van tavaszi ízekkel, emellett pedig húsmentes is. Finom alternatíva a vegetáriánusoknak, ha fasírtot szeretnének enni, de a húsevőknek is finom különböző főzelékekhez, hidegtálakra, vagy éppen magában fogyasztva. 

Hozzávalók:

20 dkg rizs
10 dkg sárgarépa
10 dkg cukkini
2-3 szál újhagyma
1 liter zöldségleves
zsemlemorzsa
só, bors
1 gerezd fokhagyma
1 egész tojás
5 dkg kemény sajt
zsiradék a sütéshez

Elkészítés:

A rizst 2,5-szeres mennyiségű zöldséglevesben teljesen puhára főzzük (nálunk kimaradt a rizs, így nagyon kevés zöldséglevet öntöttünk rá, amit magába szívott, így az íze ugyanaz lett, mintha a zöldséglében főztük volna ki). A hámozott répát, a cukkinit kis lyukú reszelőn lereszeljük, és az utolsó 2-3 percben adjuk a rizshez. Levesszük a tűzről, lefedjük, és hagyjuk, hogy a rizs felszívja a nedvességet, valamint kihűlni. Elkeverjük benne a zúzott fokhagymát, a reszelt sajtot, az egész tojást, pihentetjük 20 percet, majd gömböket formázunk belőle. Zsemlemorzsában megforgatjuk és bő, nem túl forrózsiradékban ropogósra sütjük.













2016. április 6., szerda

Szedres kelt bucik vaníliamártással

Szedres bucik vaníliamártással
Az örök kedvenc, az aranygaluska mintájára szedres bucikat sütöttünk, ami a gyümölcstől igazán tavaszi lett. Nagyon-nagyon finom, a szeder savanykás íze az édes vaníliamártással tökéletes összhangban van, a puha kelt tészta pedig csak fokozza a finom ízeket :)

Hozzávalók:

Szedres kelt bucik:
50 dkg liszt
2 dkg élesztő
2 tojássárgája
3 dl tej
6 dkg zsír / vaj / margarin
5 dkg porcukor
pici só

szeder


Vaníliamártás
5 dl tej
5 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 kk liszt
1 dkg vaj
2 tojássárgája

Elkészítés:

Az aranygaluskához a cukros tejben az élesztőt felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt egy tálban összegyúrjuk, és a duplájára kelesztjük. (mi a kenyérsütő gépbe szoktunk mindent belepakolni, ami összeállítja a tésztát, majd megkel benne. Csak ajánlani tudom, mert mi az összes kelt tésztánál használjuk, és így a csuklónkat kímélhetjük). Miután megkelt a tészta, a kezünkkel kicsit húzunk, majd egy kerek pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tésztát, a közepébe pedig ízlés szerinti mennyiségű szedreket teszünk. Összenyomkodjuk az alját, fontos, hogy ne hagyjunk rést a kis bucikon, mert a szeder leve kifolyhat.  Egy kerek csatos formát kizsírozunk, és abba tesszük a bucikat úgy, hogy összeérjenek. A tetejére vajat olvasztunk, amivel meglocsoljuk, majd kristálycukorral megszórjuk, ezután hármas fokozaton (180 fok) megsütjük. 
A vanília mártáshoz a tojássárgájákat 1 dl tejjel,  a liszttel és a cukorral elkeverjük. A maradék tejet feltesszük forrni, majd ha felforrt, hozzáöntjük a tojássárgájás tejet. Folyamatosan kevergetjük, amíg be nem sűrűsödik, majd lehúzzuk a tűzről, és belekavarjuk a vaníliás cukrot és a vajat.












2016. április 4., hétfő

Paprikás-lisztes afrikai harcsa kukoricás rizssalátával

Paprikás-lisztes afrikai harcsa kukoricás rizssalátával

A vasárnapi ebédből (kínai szezámmagos csirke rizzsel) kimaradt a rizs, és nem akartuk kidobni, így újrahasznosítottuk. Még régebben találtam egy rizssaláta receptet, ami most éppen kapóra jött, és elkészítettük a sült halhoz. Nagyon finom, tök jól kiegészítette a halat, amihez így nem is kellett köretet készíteni. Az afrikai harácsról már meséltem, hogy nagyon szeretjük, mert egyrészt szinte egy darab szálka sincs benne, másrészt pedig nincsen az a tipikus hal íze, amit mi nem nagyon szeretünk. 

Hozzávalók:

A rizssalátához:
30 dkg főtt rizs
15 dkg kukorica (mi a nyáron lefagyasztott csemegekukoricát használtuk, de lehet konzervből is)
1 kis fej lilahagyma
só, fehérbors
1 tk porcukor
1 tk citromlé
1 kk mustár
2 ek majonéz
1 kis doboz tejföl
petrezselyem

A halhoz:
afrikai harcsa
liszt
pirospaprika

zsiradék

Elkészítés:

Egy tálban elkeverjük a tejfölt, a majonézt, a porcukrot, a citromlét, a mustárt, sózzuk és borsozzuk, majd alaposan összekeverjük. A kész mártásba beletesszük a rizst,a kukoricát és a nagyon vékonyra szeletelt hagymát. Az egészet összekeverjük, és aprított petrezselyemmel megszórjuk a tetejét. Az afrikai harcsát szeletekre vágjuk, lesózzuk, majd paprikás lisztbe forgatjuk és bő zsiradékban megsütjük, majd a rizssalátával tálaljuk.








2016. április 2., szombat

Vaníliás fagyi szelet

Vaníliás fagyi szelet
Egy újabb habos-krémes sütireceptet hozok, ami egyáltalán nem olyan bonyolult, ám annál finomabb. A diós piskóta és a vaníliás krém nagyon finom együtt, a hab a tetején pedig még klasszabbá teszi :) Ötlet: már készíthettük tortaformában is, így ünnepibbé lehet tenni :)

Hozzávalók:

Diós tésztához:
20 dkg porcukor
4 tojás
10 ek víz
20 dkg liszt
15 dkg darál dió
1 csomag sütőpor
1 csipet só

Vaníliás krém:
3 tojássárgája
3 ek liszt
2,5 dl tej
15 dkg porcukor
25 dkg margarin
2 csomag vaníliás cukor

Tetejére:
3 tojásfehérje (mi még vettünk ki a fagyasztóból pluszban fehérjét, hogy több legyen)
10 dkg porcukor
reszelt étcsoki

Elkészítés:

A tojások sárgáját a vízzel és a porcukorral simára keverjük, hozzáadjuk a darált diót és a sütőporral, sóval elkevert lisztet. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a masszához keverjük. Előmelegített sütőben, egy kb. 31 * 24 cm-es , zsírozott, lisztezett tepsiben takarékon megsütjük. A krémhez a tejet elkeverjük a liszttel, és a tojássárgájákkal, majd sűrűre főzzük és hagyjuk kihűlni. Gépi habverővel a porcukrot, és a margarint simára keverjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot is, majd amikor a főzött krém kihűlt, a kettőt összekeverjük. A tetejére a krémből megmaradt tojásfehérjéket a porcukorral együtt vízgőz fölött felverjük. Lassú fokozaton verjük, hogy a habnak legyen tartása. Ezután a krém tetejére kenjük a habot, majd étcsokit reszelünk rá.