2016. április 6., szerda

Szedres kelt bucik vaníliamártással

Szedres bucik vaníliamártással
Az örök kedvenc, az aranygaluska mintájára szedres bucikat sütöttünk, ami a gyümölcstől igazán tavaszi lett. Nagyon-nagyon finom, a szeder savanykás íze az édes vaníliamártással tökéletes összhangban van, a puha kelt tészta pedig csak fokozza a finom ízeket :)

Hozzávalók:

Szedres kelt bucik:
50 dkg liszt
2 dkg élesztő
2 tojássárgája
3 dl tej
6 dkg zsír / vaj / margarin
5 dkg porcukor
pici só

szeder


Vaníliamártás
5 dl tej
5 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 kk liszt
1 dkg vaj
2 tojássárgája

Elkészítés:

Az aranygaluskához a cukros tejben az élesztőt felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt egy tálban összegyúrjuk, és a duplájára kelesztjük. (mi a kenyérsütő gépbe szoktunk mindent belepakolni, ami összeállítja a tésztát, majd megkel benne. Csak ajánlani tudom, mert mi az összes kelt tésztánál használjuk, és így a csuklónkat kímélhetjük). Miután megkelt a tészta, a kezünkkel kicsit húzunk, majd egy kerek pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tésztát, a közepébe pedig ízlés szerinti mennyiségű szedreket teszünk. Összenyomkodjuk az alját, fontos, hogy ne hagyjunk rést a kis bucikon, mert a szeder leve kifolyhat.  Egy kerek csatos formát kizsírozunk, és abba tesszük a bucikat úgy, hogy összeérjenek. A tetejére vajat olvasztunk, amivel meglocsoljuk, majd kristálycukorral megszórjuk, ezután hármas fokozaton (180 fok) megsütjük. 
A vanília mártáshoz a tojássárgájákat 1 dl tejjel,  a liszttel és a cukorral elkeverjük. A maradék tejet feltesszük forrni, majd ha felforrt, hozzáöntjük a tojássárgájás tejet. Folyamatosan kevergetjük, amíg be nem sűrűsödik, majd lehúzzuk a tűzről, és belekavarjuk a vaníliás cukrot és a vajat.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése