2016. április 13., szerda

Oroszkrém kocka

Oroszkrém kocka
Nagyon szeretjük a krémes sütiket, ezért már elég sokat is olvashattatok a blogon. Az oroszkrém kockában a könnyed, rummal meglocsolt piskóta, a tejszínes habkönnyű krém és a mazsola nagyon finom együtt, hamar el is szokott fogyni nálunk :)

Hozzávalók:

Piskótához:
5 tojás
5 ek cukor
5 ek liszt
fél csomag sütőpor

Krémhez:
3 dl tej
5 tojássárgája
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 ek liszt
1 dl tej
2,5 dkg zselatin
3 dl habtejszín

mazsola
rum

Elkészítés:

A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjékhez adjuk a cukrot, majd kemény habbá verjük. A sárgájákat is felverjük, és hozzáöntjük a habhoz. Összekeverjük, majd hozzáadjuk a sütőporos lisztet, és azzal is óvatosan elkeverjük. Zsírozott, lisztezett tepsibe (31*24 cm-es) öntjük, majd takarékon megsütjük. Amikor megsült és kihűlt,  három részre vágjuk és a rummal meglocsoljuk. A krémhez a 3 dl tej 2/3-át feltesszük főni, a maradékkal pedig csomómentesre keverjük a tojások sárgáját, a cukrot és a lisztet. Ha felforrt a tej, hozzáadjuk ezt a masszát, majd folyamatosan kevergetve felfőzzük, majd lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a vaníliás cukrot, és kihűtjük. Az 1 dl tejet felmelegítjük (nem szabad, hogy forrjon, de ne is legyen langyos), majd a zselatint elkeverjük benne, és a kihűlt sárgájához keverjük, illetve a habtejszínt felverjük, és azt is óvatosan a krémhez adjuk. A krémet három részre osztjuk (két nagyobb és egy kisebb részre), majd megkenjük a piskótát a krémmel, arra mazsolát szórunk, a piskóta tetejére és oldalára pedig a kisebb rész krémet kenjük. Fogyasztás előtt egy nappal érdemes elkészíteni, hogy ne legyen zselatinos íz, illetve, hogy az ízeknek legyen idejük összeérni. Másnap kockákra vágjuk és tálaljuk. 




















Készíthetjük 10 tojásos piskótával, ami gáztepsi méret, és akkor tortaszeletként is tálalhatjuk. Ehhez kettévágjuk a piskótát középen, majd mindkét téglalapot vízszintesen is megfelezzük, és úgy osztjuk el a krémet. 









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése