2016. április 14., csütörtök

Zebratorta

Zebratorta
A zebratortától sokan megijednek, mert első ránézésre bonyolultnak tűnik a csíkozása, de egyáltalán nem az. Nagyon finom, egyszerű, látványos süti, ám annál laktatóbb, így ne egy kiadós ebéd után készítsük, hanem uzsira vagy reggelire tejjel, kakaóval vagy kávéval. Nagy előnye, hogy nem kell bele tej, a hozzávalók pedig minden háztartásban megtalálhatók, így bármikor könnyen összedobhatjuk. Mellé pedig adhatunk lekvárt, citromkrémet, mogyorókrémet, tejszínhabot, de megszórhatjuk porcukorral, vagy csak úgy szimplán magában is fogyaszthatjuk :)

Hozzávalók:

5 tojás
25 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
37,5 dkg liszt
1 csomag sütőpor
250 ml olaj
150 ml víz
+ 2 evőkanál kakaó
+ 2 evőkanál víz

Elkészítés:

Mielőtt elkezdenénk a sütit, a sütőt 180 fokra előmelegítjük, és egy 26 cm-es csatos tortaformát kizsírozunk, kilisztezünk, vagy az alját kibéleljük sütőpapírral. A tojásokat különválasztjuk, majd a tojásfehérjéket kemény habbá verjük. A tojások sárgáját kikeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, felváltva, több részletben hozzákeverjük a vizet és olajat, majd a sütőporos lisztet is belekeverjük. Ezután a tojásfehérjehabot óvatosan beleforgatjuk. Ezt követően megfelezzük a tésztát, és az egyik felébe keverünk még 2 evőkanál kakaót és 2 evőkanál vizet. A tortaforma aljába kezdjük kanalazni a krémeket felváltva egymás tetejére. Először a fehér tésztából 2 evőkanálnyit teszünk a tortaforma közepére (nem kell elkenni!), majd erre jön 2 kanálnyi kakaós tészta. Mindig a középre kell tenni az újabb adagot. Ezt a kanalazgatást addig folytatjuk, amíg el nem fogy a tésztánk. Ne rázogassuk és ne simogassuk a tésztát, csak tegyük egymás tetejére a kanálnyi tésztaadagokat, majd szépen elterül magától és így lesz csíkos hatású. Nem kell, hogy tökéletes legyen, a sávok meglesznek akkor is. Ha mindkét tésztánk elfogyott, tehetjük is a sütőbe, ahol 180 fokon kb 40 perc alatt megsül (tűpróbával ellenőrizzük). Ha kihűlt, megszórhatjuk porcukorral, kínálhatjuk lekvárral, tejszínhabbal, mogyorókrémmel, vagy bármivel, amit szeretünk.













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése