2016. április 21., csütörtök

Lipcsei szelet

Lipcsei szelet (vendégváró szelet, bábi néni)
Igazi pepecselős, nagymamás recept, ami tökéletes választás a családi ünnepekre, mert általában mindenki nagyon szereti. Mi lipcsei szeletnek hívjuk, de sokan lipcsei krémesként vagy vendégváró szeletként ismerik, sőt, már bábi néninek is hallottuk. A neve igazából mindegy is, annál sokkal, de sokkal fontosabb az íze. Igazából minden eleme külön-külön is nagyon finom (a tejbegrízes krém, a kakaós tészta, a könnyed piskóta), de összerakva az igazi :) 

Hozzávalók:

A barna tésztához:

25 dkg liszt
5 dkg zsír
5 dkg porcukor
1 tojás sárgája
1 csomag sütőpor
1 evőkanál kakaópor
1 dl tej

A piskótához:
6 tojás
6 ek liszt
6 ek cukor
fél csomag sütőpor

A krémhez:

4 dl tej
8 dkg búzadara
20 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
20 dkg vaj/margarin

Mázhoz:
10 dkg étcsoki
1 ek étolaj

Elkészítés:

A kakaós tésztához a zsírt a liszttel elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és összegyúrjuk. Az összegyúrt tésztát kettéválasztjuk és 5-10 percig pihentetjük a hűtőben. Ezután lisztezett felületen kinyújtjuk az egyik tésztát, majd zsírozott tepsire helyezzük. (kb. 25×35-ös méretű tepsibe való az adag.) Villával megszurkáljuk és 180 fokon kb. 8-10 percig sütjük. Ahogy a széle pirulni kezd, rögtön kivehetjük és hagyjuk kihűlni. A másik barna lappal is ugyanígy járunk el.
A sárga piskótához a tojásokat különválasztjuk,a tojásfehérjékhez adjuk a cukrot, és kemény habbá felverjük. A felvert sárgájákat óvatosan a habhoz keverjük, végül pedig a sütőporral elkevert lisztet is hozzákeverjük. Zsírozott, lisztezett, ugyanakkora méretű tepsibe öntjük a tésztát, mint amilyenben a barna lapokat sütöttük. Takarékon készre sütjük a piskótát, majd kihűtjük. A krémhez a tejet felforraljuk, a búzadarát beleöntjük, és folyamatos kevergetés mellett készre főzzük a tejbegrízt. Levesszük a tűzről, majd hozzákeverjük a vaníliás cukrot, és kihűtjük. A margarint/vajat habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a kihűlt tejbegrízt, és elkeverjük. 
Ha minden kihűlt, összeállítjuk a süteményt. Alulra kerül az egyik kakaós lap, rá a krém fele, rá a piskóta, rá a krém másik fele, végül pedig a másik kakaós lap. A tetejére kenjük az étcsokis mázat, amihez a csokit vízgőz fölött felmelegítünk, majd hozzáadjuk az 1 ek étolajat, és elkeverjük. A csoki elhagyható róla, simán megszórhatjuk porcukorral helyette. Fontos, hogy fogyasztás előtt egy nappal mindenképpen készítsük el, hogy a barna lapoknak legyen ideje lepuhulni.



















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése