2013. november 26., kedd

Hólabda (ami igazából hókocka)

Hólabda (ami igazából hókocka)

Nagyon nagy kedvenc nálunk a hólabda, így igen sokszor sütjük. A macerásabb sütik közé sorolható, de szerintem megéri vele pepecselgetni, mert az íze valami fenomenális. A kakaós tészta, a vajas krém és a kókusz tökéletesen illik egymáshoz, ezért vigyázni kell vele, nagyon eteti magát :))

Hozzávalók:

Tészta:
4 tojás
20 dkg porcukor
13 dkg liszt
fél csomag sütőpor
4 ek víz
1 púpos ek kakaó

Krém:
2,5 dl tej
2,5 púpos ek liszt
10 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor

kókuszreszelék

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájához adjuk a porcukrot és kikavarjuk. A 4 ek forró vízben feloldjuk a kakaót, azt is a sárgájához adjuk és összekeverjük. A fehérjéket kemény habbá verjük, óvatosan a sárgájához keverjük, majd hozzáadjuk a sütőporos lisztet, az egészet összekeverjük, majd zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük és takarékon megsütjük.
A krémhez a tej 2/3-át felteszünk forrni, a maradékkal pedig elkeverjük a lisztet, majd ha forrni kezd a tej, hozzáadjuk, és keverjük, miközben besűrűsödik. Kivesszük egy tálba és hagyjuk, hogy kihűljön. A vajat elkeverjük a vaníliás cukorral és a porcukorral, majd a kihűlt krémmel. A tésztából kis kockákat vágunk, kettévágjuk, megkenjük a krémmel középen, összeillesztjük, ezután kívül is megkenjük, majd a kókuszreszelékbe forgatjuk.

Eredetileg a tésztából köröket kellene szaggatni, de úgy sok maradna belőle, így viszont nem vész kárba egy falat sem :)











Kozák sapka

Ugyanaz, mint a hólabda, csak a tetejét csokival vonjuk be. 




4 megjegyzés:

  1. Cukorbetegeknek való változat nincs véletlenül? Vagy elég a finomlisztet felváltani teljes kiőrlésűre,a cukrot édesítőre?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Cukorbetegeknek is el lehet készíteni: a cukor helyett sok alternatíva van, mint pl: nyírfacukor, eitrit, vagy a sztívia. Én a Dia Wellnes termékeket ajánlom, nekik különböző cukorhelyettesítőjük van. Én a Negyedannyi Ugyanannyi sztívia alapú cukrot használom, amiben 1 kanál négynek felel meg. De a pötyik és folyékony édesítőszerek is jók. Kinek mi tetszik :) A lisztet is simán lecserélheted, úgyis jó a recept, bár akkor lehet, hogy az arányok változnak, mert a különböző lisztek máshogy viselkednek. De szerintem nyugodtan próbáld ki! :)

      Törlés
  2. Nagyon jó az ötlet, hogy kocka formájú, így nincs felesleges darab sem...... :-) Legközelebb így csinálom én is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi is azért találtuk ki, mert amúgy túl sok volt a maradék. Így egy darab sem marad, a formája meg teljesen mindegy, mert isteni :)

      Törlés