2015. december 27., vasárnap

Bolognai cukkini "spagettivel"

Bolognai cukkini "spagettivel"


Az ünnepek alatt rengeteg finomsággal találkozhattunk otthon, a rokonoknál, a barátoknál, és ellenállni bizony nagyon nehéz. A tartalmas ételek után jólesnek most inkább a könnyedebb, diétásabb finomságok. Éppen ezért ma egy olyan receptet hozok, ami szénhidrátcsökkentett, gluténmentes, mégis nagyon finom. A cukkini spagetti természetesen nem ugyanolyan ízű, mint az igazi tészta, de ha félretesszük ellenérzésünket, hamar megszeretjük. A cukkini a nyár fő slágere, de szerencsére még mindig találhatunk a piacokon, így télen is gyorsan elkészíthetjük :)

Miért fogyasszunk cukkinit?
  • A cukkini 95%-a szöveti víz: kiválóan pótolja a szervezet vízszükségletét
  • Sokféle ásványi anyagot (mangán, kálcium, magnézium, kálium, réz, foszfor, cink) és vitamint (A, B1, 2, 6, 9) tartalmaz
  • Folsavban és élelmi rostbangazdag
  • Csökkenti a káros sejtmutációk előfordulását
  • Gyulladásgátló és vértisztító
  • Béta-karotin és C-vitamin tartalmánál fogva védi az érfalat
  • Csökkenti az asztma, a csont-ízületi és a reumatikus gyulladások kockázatát
  • Csökkenti a prosztata problémák esélyét
Hozzávalók:

1 kisebb cukkini
1 kisebb fej vöröshagyma
25 dkg pulyka vagy csirke darált hús
pirospaprika
só, bors
paradicsom, paprika

Elkészítés:

A cukkinit meghámozzuk, és zöldséghámozóval szeleteket vágunk (mintha pucolnánk a héját), majd késsel vékony csíkokat szelünk. Erre van speciális eszköz, de mivel nekem nincs, így marad az időigényes, precíz szeletelés. Ha tészta állagot szeretnénk elérni, lesózhatjuk a csíkokat, majd kicsavarhatjuk, és akkor puha, lágy lesz. Én nem szoktam sózni, jobban szeretem, ha roppanós. Próbáljátok ki így is, úgy is, és akkor kiderül, melyik ízlik jobban. A vöröshagymát megpucoljuk, kockákra vágjuk, majd kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a darált húst, majd ha kifehéredett, pirospaprikát szórunk rá, és felöntjük vízzel. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, beleteszünk egy kisebb paradicsomot és egy kisebb szelet paprikát, majd ha a hús megpuhult, és kevés szaft marad rajta, levesszük a tűzről. A cukkini spagettinkre halmozzuk a húst, megszórhatjuk sajttal is. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése