2015. december 1., kedd

Vaníliás karika

Vaníliás karika


Szerintem nem tévedek, ha azt állítom, sokunk gyermekkori kedvence a vaníliás karika. Az omlós, csokis, vaníliás keksz otthon készíthető változata teljesen olyan, mint a bolti, sőőőt, talán még jobb is :) Könnyen elkészíthető retró édesség, amit szépen becsomagolva akár karácsonyi ajándékként is adhatunk szeretteinknek. Ha dobozba tesszük, sokáig eláll, de őszintén szólva, nem hiszem, hogy ne fogyna el egy nap alatt :)

Hozzávalók:

Tésztához:
40 dkg liszt
25 dkg szobahőmérsékletű vaj/margarin
20 dkg porcukor
1 rúd vanília magjai (ha az nincs, akkor egy csomag vaníliás cukor vagy vanília aroma)
csipet só
3 tojássárgája
1 teáskanál sütőpor

Bevonathoz:
20 dkg étcsoki
1 ek étolaj

Elkészítés:

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal vagy a margarinnal, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és addig gyúrjuk, amíg a tészta össze nem áll. Folpackba csomagolva fél órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy a vaj egy kicsit visszadermedjen, és könnyebben tudjunk dolgozni vele. Enyhén lisztezett deszkán kb. 1/2 cm vastagra nyújtjuk és egy 5 cm-es kerek pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A maradék részeket is összegyúrjuk, majd újraszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy. A karikák közepeit is kiszúrjuk. Én egy díszítőcsövet használtam, de bármi jó, ami méretben megfelel. Zsírozott tepsire tesszük a kész karikákat, és 180 fokos sütőben 10-12 percig sütjük őket, vigyázva, hogy ne barnuljon meg (ez gyorsan megtörténhet, úgyhogy tényleg figyeljünk). Amikor kivesszük még nagyon puhák, de ahogy hűl, úgy keményedik meg kissé. Kihűtjük.
Az étcsokit vízgőz fölött megolvasztjuk, hozzáadjuk az étolajat, majd belemártogatjuk a kekszek alját,és  a csokis felükkel lefelé sütőpapíron hagyjuk megdermedni a kekszeket. Bedobozoljuk, mivel másnap még finomabb.  








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése