2016. január 21., csütörtök

Diabetikus stefánia torta

Diabetikus stefánia torta

Múlt hétvégén családi sütögetést tartottunk a nagynénéméknél, ahol sok-sok finomságot készítettünk, amik az elkövetkezendő napokban olvashatóak lesznek a blogon. Az én drága nagymamám cukorbeteg, és az édességek hiánya jelenti számára a legnagyobb problémát, így mindig süt neki valaki valamilyen alternatívát. Most a Stefáni tortánk diabetikus verziója készült el, ami nagyon hasonlít az igazi cukros, lisztes kalóriabombára, úgyhogy feladat teljesítve :)) 

Hozzávalók:

Piskóta:
10 tojás
6 ek Update liszt (teljes kiőrlésű rozsliszttel bekeverve)
6 ek Dia Wellness Negyedannyi Ugyanannyi édesítő (vagy más tetszés szerinti édesítőszer)
1 csomag sütőpor

Krém:
2, 5 dl tej
2 ek Update liszt
25 dkg margarin
6 ek Dia Wellness Negyedannyi Ugyanannyi édesítő (vagy más tetszés szerinti édesítőszer)
3 ek Holland kakaópor
kb. 0,5 dl rum

Tetejére:
kakaópor

Elkészítés:

A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjékhez adjuk a "cukrot", majd kemény habbá verjük. A sárgájákat is felverjük, és hozzáöntjük a habhoz. Összekeverjük, majd hozzáöntjük a sütőporos Update lisztet, és azzal is elkeverjük. Zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük, majd takarékon megsütjük. Amíg a piskótánk sül, elkészítjük a krémet. A tej 2/3-át feltesszük főni, a maradékot elkeverjük a liszttel. Amikor felforrt a tej, beleöntjük a lisztet, és felfőzzük. A margarint a "cukorral" és a kakaóval kikeverjük, ezután hozzáadjuk a kihűlt fehér krémet és a rumot.

Titok:  Attól lesz finom a krém, ha habverővel sokáig verjük. Akkor jó, ha a hüvelyk és mutató ujjunk ujjhegye között összemorzsoljunk egy pici krémet, és már nem érzünk közte cukorszemcséket. Ekkorra már világosodik is a kakaó színe is. Innen lehet tudni, hogy jó. Ez kb 15 perc, de tényleg ne sajnáljuk rá az időt!!!!

Ha a piskótánk megsült és kihűlt, akkor kettévágjuk középen, és 3 vékony lapot vágunk mindkettőből.Ezeket a krémmel megkenjük, egymásra illesztjük, majd a tetejét is bevonjuk a krémmel, és megszórjuk kakaóporral.












2 megjegyzés:

  1. Kedves Bia! Email elérhetőséget nem találtunk az oldaladon, azért is itt írunk neked. Szeretnénk az oldalunkon forrás megjelöléssel megjeleníteni a receptjeidet melyek nagyon jók. Kérjük jelezz vissza nekünk az info@gastroblog.hu email címre!

    Előre is köszönjük.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves gastroblog.hu!
      Írtam emailt. Köszönöm a lehetőséget, nagyon örülök neki :)
      Üdv: Bia

      Törlés