2015. február 6., péntek

Farsangi fánk

Farsangi fánk



Farsangi fánk,de nevezhetnénk a fánknak is, ami nem lett szalagos :) De pánikra semmi ok, az íze kárpótol mindenért :) 

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
2 dkg élesztő
5 dkg porcukor
5 dkg vaj
2 tojássárgája
½ deci rum
késhegynyi só
kb. fél liter tej
a sütéshez olaj
a tálaláshoz sárgabarack lekvár

Elkészítés:

Három deci langyos tejben és kevés cukorban felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet egy tálba tesszük, beletesszük a cukrot, a sót, a rumot, a tojássárgát és a maradék tejet, majd az elkészült kovászt. Körülbelül tíz perc dagasztás után hozzáadjuk a margarint, amivel alaposan kidolgozzuk, hogy lágy, kalácsszerű tésztát kapjunk. (Kenyérsütő géppel ezeket a műveleteket megspórolhatjuk) Letakarjuk, meleg helyen másfélszeresére kelesztjük. Ezt követően ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd nagyobb pogácsaszaggatóval vagy kisebb méretű vizespohárral kiszaggatjuk, és lisztezett deszkán fél órát kelesztjük. Ezután olajat hevítünk (ne legyen túl forró), a fánk közepébe ujjunkkal mélyedést készítünk, és úgy tesszük bele az olajba, hogy az a felülete, amely a deszkán felül volt, az olajban alul legyen. Egyik oldalát fedő alatt, a másikat fedő nélkül sütjük. Meghintjük porcukorral, és házi baracklekvárral kínáljuk.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése