2015. február 2., hétfő

Sajtos pogácsa

Sajtos pogácsa



Tegnap délután sajtos pogikat sütöttünk, és maradt belőlük ma reggelire. Nem is lehetne a hetet és a hétfő reggelt jobban indítani, mint az átmelegített sajtos pogácsákkal, tejjel vagy éppen kakaóval :) Reggelre hó is esett, így minden fehér, és még most is hatalmas pelyhekben hullik. Imádok így reggelizni :) Tehát ne utáljuk a hétfőt, inkább indítsuk jól a reggelt, és ezzel alapozzuk meg az egész napunkat! :) Csodaszép napot Nektek is!

Hozzávalók:

60 dkg finomliszt
csapott ek. só
2 közepes krumpli megfőzve
25 dkg vaj (vagy margarin)
25-30 dkg reszelt sajt
fél dl tej
1 tk. cukor
3 dkg élesztő
kb. 2 dl tejföl
1 tojás

tetejére:
1 tojás
kb. 5 dkg reszelt sajt

Elkészítés: 

A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd félretesszük. 
Egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval és elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, azzal is elkeverjük, ezután a közepébe mélyedést készítünk. Ide ütjük a tojást, hozzáadjuk a tejfölt, az összetört főtt krumplit és a közben felfutott élesztőt. A tésztát alaposan összegyúrjuk (közepesen kemény tészta). Visszatesszük a tálba, letakarjuk, és legalább két órára, de még jobb, ha egy egész éjszakára hűtőbe tesszük.
Sütés előtt kivesszük, ujjnyi vastagra nyújtjuk, kicsi, kb. 3 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.. Zsírozott tepsibe tesszük a kiszaggatott pogikat, a tetejüket lekenjük  felvert tojással, majd nagy csipet sajtot teszünk a tetejükre. A tepsin kelni hagyjuk őket. 200 fokos sütőben kb. 18 perc alatt sülnek meg.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése