2015. április 20., hétfő

Paprikás kalács (paprikás kácsi)

Paprikás kalács  (paprikás kácsi)


A Gasztroangyal című műsorban még korábban láttunk egy receptet, amit kipróbáltunk. Az édes kalácsokat nagyon szeretjük, a műsorban pedig egy igazán különleges (elsőre elég bizarrnak tűnő) receptet mutattak be, mivel az édes kalácstésztában cukros-pirospaprikás töltelék volt. Az eredmény egy érdekes ízvilágú, ám mégis nagyon finom, puha kalács :) 

Hozzávalók:

60 dkg liszt
kb 3 dl langyos tej
1 tojás
5 dkg olvasztott vaj
2 ek. cukor
csipet só
2,5 dkg élesztő

Töltelék: 
1 nagy ek őrőlt pirospaprika
3 ek. porcukor
4 dkg olvasztott vaj

Elkészítés: 

Az élesztőt kevés cukros, langyos tejben elkeverjük, adunk hozzá 1 ek lisztet, és hagyjuk, hogy kb 15 perc alatt szépen megemelkedjen. A többi lisztet egy tálba öntjük, a közepébe pedig mélyedést készítünk, amibe tesszük a maradék cukrot, csipet sót, tojást, majd a megkelt kovászt. Kézzel hólyagosra dagasztjuk, amikor már elvált az edény falától, akkor adjuk hozzá az olvasztott vajat. (A tésztának lágynak, de nem ragadósnak kell lennie). Természetesen dagasztógéppel vagy kenyérsütőgéppel is el lehet végeztetni ezt a munkát, mi is kenyérsütőben csináltuk, így csak mindent kimértünk, beletettük, és a gép elvégezte helyettünk a munka nagyrészét. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk és kinyújtjuk. Megkenjük pirospaprikával, annyival, hogy mindenhol befedje a tésztát. Erre szórjuk a cukrot, szintén úgy, hogy befedje a paprikát.Meglocsoljuk az olvasztott vajjal, majd feltekerjük. Zsírozott tepsibe tesszük, letakarjuk egy ruhával, és a duplájára kelesztjük. Ezután lekenjük egy felvert tojással, és 180 fokon kb. 40-45 percig sütjük.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése