2015. június 3., szerda

Preckedli

Preckedli



A hétvégén egy nagyon egyszerű receptet próbáltunk ki, amit a tévében láttunk. A preckedli egy sváb eredetű diós sütemény, amit esküvőkre volt szokás vinni, de a mai napig sok helyen készül különböző ünnepekre. Ebből az adagból kb 100 preckedli készült, aminek az egyik nagy előnye, hogy sokáig eláll, na meg persze, nagyon finom, szóval nem most sütöttük utoljára :)

Hozzávalók:

Tészta:
50 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 csipet só
20 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
3 egész tojás
20 dkg margarin
20 dkg zsír
1 citrom leve és reszelt héja

Tetejére:

1 egész tojás
6 ek cukor
6 ek darált/durvára vágott törökmogyoró/dió

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit egy tálban összedolgozzuk, majd egy órát a hűtőben hagyjuk pihenni. Egy edénykében összekeverjük a cukrot a mogyoróval/dióval, illetve egy tálkában egy tojást kicsit felverünk. A hűtőből kivett tésztát kettévesszük, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni. Ha nagyon lágy lenne, kevés lisztet még dolgozhatunk bele. Az egyik bucit kb fél, 1 cm-re elnyújtjuk, és tetszőleges formával kiszaggatjuk a sütiket.Lekenjük a tojással, beleforgatjuk a cukros keverékbe, és zsírozott tepsibe fektetjük. Előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeveréssel 15-20 perc alatt megsütjük. Légmentesen zárható fémdobozban tároljuk. Érdemes tálalás előtt egy nappal elkészítni, hogy puhuljon.










4 megjegyzés:

  1. Ha jól látom ezt nem kell kettesével , lekvárral összeragasztani?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem kell összeragasztani, és lekvár sem kell bele. A tetején a cukros dió vagy a törökmogyoró dobja fel :)

      Törlés
  2. Ezt gondolom ėn csoki öntettel lehetne teljesíteni a cukros diót.....Ez azèrt gondoltam így mivel kisunokám nagyon csokis.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én még sosem próbáltam, de csokis öntettel is finom lehet. Ha pedig az unoka nagyon csokis, akkor neki biztosan ízleni fog :)

      Törlés