2016. február 28., vasárnap

Kölesfelfújt, avagy köleskoch

Kölesfelfújt, avagy köleskoch


Nagyon szeretjük a rizskochot finom házi baracklekvárral vagy málnaszörppel, most pedig kipróbáltuk a kölesfelfújtat. A köles erősíti az immunrendszert, szabályozza a vércukorszintet, jó hatással van az idegrendszerre és az ásványi anyag tartalma is igen magas. Nálunk sokszor készül különböző húsokhoz köretként, de ez a felfújt is olyan finomra sikerült, hogy így édesen is többször sütjük majd. 

Hozzávalók: (4 főre)

15 dkg köles
1 liter tej
egy csipet só
5 db pötyi (édesítő tabletta)
5 dkg cukor (vagy ennek megfelelő édesítőszer, nálunk sztívia)
1 csomag vaníliás cukor (helyettesíthető vaníliaaromával)
5 tojás

vaj
zsemlemorzsa

kicsi gázon, lassan, ha kihűlt, 3 tojás sárgája, 5 fehérje (2-t kivenni). Takarékon.

Elkészítés

A tejet felforraljuk, beletesszük az egy csipet sót és az 5 darab pötyit, majd a legkisebb lángon, fedő alatt megfőzzük benne a kölest. Levesszük a tűzről, átöntjük egy tálba, és kihűtjük (párszor megkavarjuk, áttörjük). Ha már langyos, akkor a tojások sárgáit hozzákeverjük, a fehérjéket pedig az 5 dkg cukorral kemény habbá verjük, és ezzel lazítjuk a kölest. Egy jénait kikenünk vajjal, meghintjük zsemlemorzsával és beleöntjük a köleses keveréket. Takarékon készre sütjük, majd ízlés szerint gyümölcsöntettel, lekvárral vagy málnaszörppel tálaljuk.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése