2016. február 10., szerda

Puncs torta máz nélkül

Puncs torta máz nélkül


Pihe-puha piskóta, nagyon rumos, nagyon sok töltelék sok mazsolával és a legfontosabb, hogy olyan, mint az igazi. Ez azért lényeges, mert már nagyon régóta kerestük a tökéletes receptet, de sosem volt olyan, mint amilyet kerestünk. Nem lehet pontosan megfogalmazni, mi nem stimmelt eddig a receptekben (a töltelékkel volt baj), de sosem volt jó az összhatás, ezért nem is került fel a blogra. Persze mindegyik finom volt, de nem tökéletes. Most viszont megtaláltuk, vagyis inkább összeollóztuk több receptből a hozzávalókat, és megvan a befutó :) Azt már többször is írtam, hogy ahol tudjuk, lecsökkentjük a bevitt cukor mennyiségét, így ennél a sütinél nem készíttettük el a mázat. Tudom, tudom, úgy lenne az igazi, de az töménytelen mennyiségű plusz cukrot jelentene, és őszintén szólva így is isteni ez a torta. Minél több napot áll, annál finomabb, mivel az ízeknek van ideje összeérni. 

Hozzávalók:

Egyik piskótához:
5 tojás
5 ek cukor
5 ek liszt
fél csomag sütőpor

Másik piskótához:
4 tojás
4 ek cukor
4 ek liszt
fél csomag sütőpor

Töltelékhez:
Az 5 tojásos piskóta apró darabokra vágva
mazsola
2 dl víz
1 dl málnaszörp
piros ételfesték
rum ízlés szerint (helyettesíthető rumaromával is, de a rum adja mg az igazi ízét)
4 ek cukor
fél citrom leve
baracklekvár

Elkészítés:

A piskóta elkészítésével kezdjük, ehhez pedig a tojásokat kettéválasztjuk, a tojásfehérjéhez hozzáadjuk a cukrot, majd kemény habbá verjük. Ehhez hozzáöntjük a felvert sárgáját, és a sütőporos lisztet, majd óvatosan összeforgatjuk. Zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük a tésztát, majd takarékon megsütjük. A másik piskótával is ugyanígy járunk el. Kihűtjük mindkét piskótát, majd az öt tojásból készültet apró darabokra vágjuk, a 4 tojásosat pedig kettévágjuk, és mindkét részét alaposan megkenjük baracklekvárral. 
A töltelékhez elkészítjük a szirupot: a vízhez öntjük a málnaszörpöt, a cukrot, a citrom levét, és összeforraljuk. Ezt a szirupot ráöntjük a darabokra vágott piskótákra, hozzáadjuk a mazsolát, az ételfestékből pár cseppet és a rumot, majd összekeverjük. A tölteléket rákenjük a már lekvárral megkent tésztára, majd óvatosan rátesszük a másik piskótát. Hűtőbe tesszük, érdemes fogyasztás előtt egy nappal elkészíteni. Másnap szeleteljük és tálaljuk. 

A tetejére elvileg cukormázat kellene készíteni, de mi mindig megpróbáljuk csökkenti a cukorbevitelünket, így azt kihagytuk. Viszont aki szeretné elkészíteni, annak itt a recept: 

A mázhoz:

20 dkg porcukor
3 evőkanál málnaszörp
1 tojásfehérje
rumaroma

Elkészítés:

A mázhoz a porcukrot elkeverjük a málnaszörppel, a tojásfehérjével, a rumaromával, meglangyosítjuk, majd a torta tetejére kenjük. Hűtőbe tesszük, és ha a máz megköt, hideg vízbe mártogatott késsel szeleteljük. 

















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése