2016. február 4., csütörtök

Kukorica krémleves

Kukorica krémleves
Régóta terveztük, hogy elkészítjük a kukorica krémlevest, mivel sok ismerősünk mesélte, mennyire szereti, és receptet is kaptunk hozzá, de valahogy eddig mindig elmaradt. Most viszont a fagyasztó rendszerezése után rájöttünk, hogy nyáron nagyon sok kukoricát fagyasztottunk le, és el kellene kezdenünk felhasználni :))) Arról egyébként már írtam korábban, hogy milyen hasznos, ha nyáron mindenből fagyasztunk le, mert így télvíz idején jól jönnek a nyári finomságok. Például a friss gyümölcsöket, amiket a smootiekhoz és sütikhez használunk, vagy a zöldségek: a nagyszüleim által megtermelt zöldborsó, répa, zöldség, paradicsom, paprika...ezek nem a bolti "felfújt" dolgok, hanem valódi vitaminbombák., amiket télen használunk. Így van most az a sok zacskó kukorica is a fagyasztóban, és ebből készült ez a leves is, amihez a ropogós tortillafalatkák tökéletesen passzolnak. 

Hozzávalók:

2 dkg vaj
45 dkg kukorica (lehet konzerv is, nálunk a nyáron megfőzött és lefagyasztott csemegekukorica)
2 gerezd fokhagyma
fél leveskocka
1 dl víz
4 dl 20%-os főzőtejszín
3 dl 2,8%-os tej
7 nagy csipet só
fél kk őrölt curry
fél kk őrölt cayenne bors

kész tortilla lapok

Elkészítés:

A vajat egy lábasban megolvasztjuk, belerakjuk a kukoricát, és megpároljuk. Ezután hozzáadjuk a vizet, a leveskockát, a sót, az őrölt curryt és cayenne borsot, valamint a fokhagymát, és tovább pároljuk. Kb. 20 perc múlva, amikor már puhára pároltuk, lehúzzuk a tűzről és leturmixoljuk. Akit zavar a héja, az átpasszírozhatja, de minket nem zavart, így csak turmixoltuk. Ezt követően beleöntjük a tejszínt és a tejet, és ha felforrt, elkészült a levesünk. Miközben főzzük, a tortilla lapokat háromszög alakúra felvágjuk, egy tepsibe tesszük, és a sütő legnagyobb fokozatán megsütjük (folyamatosan forgatjuk, hogy egyenletesen süljön). Kb 15 perc alatt finom, ropogós falatokat kapunk. Reszelhetünk rá sajtot is, de a tortillákból kapott háromszögekre is rásüthetjük a sajtot, vagy bacont is piríthatunk mellé. Mindenhogy nagyon finom :)







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése