2016. február 17., szerda

Vadrózsa

Vadrózsa

Vasárnaponként mindig sütünk valamilyen kelt tésztát, aminek kb. a felét megesszük vacsira, a többit pedig zacsiba tesszük, és megy a fagyasztóba. Így volt ez az elmúlt heteken a kakaós csigával, a pudingos csigával és a virslis kiflikkel is. Nagyon praktikus, mert hétköznapokon csak előkapunk pár darabot, kiolvasztjuk, és akár reggelire, akár uzsira, tökéletes. Most a vadrózsát sütöttük meg, amit sokan sonkás-sajtos tekercsként ismernek. Nagyon szeretjük, mert tartalmas, mutatós és nem utolsó sorban nagyon finom. 

Hozzávalók:
Tészta:
55 dkg liszt
3 dl tejföl
0,5 dl tej
0,5 dl étolaj
1 tk cukor
1 tk só
fél élesztő
1 tojás

Töltelék:
kb. 15 dkg sonka
kb. 10 dkg szalonna/virsli/krinolin
2 db lilahagyma
bors
fél fej fokhagyma
10 dkg reszelt sajt
5 dkg margarin
1 kis doboz tejföl

1 tojás lekenni a tetejét
szezámmag
lenmag


Elkészítés: 

A tésztához a langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, ha pedig ez megvan, akkor a lisztet, a tojást, az étolajat, a sót, a tejfölt és a felfuttatott élesztőt egy tálba mérjük, jól összedolgozzuk, és a duplájára kelesztjük. Amíg a tésztánk kel, elkészítjük a tölteléket, amihez a sonkát vékony kockákra vágjuk, és kevés olajon megpirítjuk. A bacont/virslit/krinolint is vékony, apró kockákra vágjuk, és megpirítjuk. Ha baconnel készítjük, akkor előbb annak sütjük ki a zsírját, majd a visszamaradt zsiradékon pirítjuk meg a sonkát. Ha ezzel megvagyunk, ízlés szerinti mennyiségű őrölt borssal megszórjuk. A lilahagymát vékonyra szeljük (eredetileg nem kell, de mi most karamellizáltuk, és így picit dominánsabb íze lett). A fokhagymákat megpucoljuk, és a tejfölbe törjük, majd jól elkeverjük.  
Ha megkelt a tészta, két részre osztjuk. Vékony téglalappá nyújtjuk, megkenjük a tejfölös fokhagymával, megszórjuk a sonkával, a baconnel, a lilahagymával, sajtot reszelünk rá, és összetekerjük. Trapéz alakúra vágjuk, és zsírozott tepsibe rakjuk. Letakarva kelesztjük még kb. fél óráig. Ezután megkenjük tojással, szórunk rá reszelt sajtot, szezámmagot, lenmagot, és 190 fokos, előmelegített sütőben sütjük. 
Mivel nagyon régen sütöttük, elfelejtettük a megkelt tésztát kettéosztani, ehelyett kinyújtottuk az egészet. Így hatalmas hosszúságú rudunk lett, és a tekercsek is nagyok lettek, de sebaj, így is el fog fogyni :) 























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése