Macskaszem
Elég régen sütöttünk már macskaszemet, pedig nagyon szeretjük ezt a sütit. A hétvégén rendszereztük a fagyasztóban lévő dolgokat (sosincs elég hely), amikor találtunk egy csomó nyáron eltett, kimagozott meggyet. Egyből a macskaszem jutott eszünkbe, így pikk-pakk el is készült :) Lakodalmak kedvelt sütije, amit sokan karácsonyra készítenek, és pávaszemként vagy bagolyszemként ismerik. Bárhogy is hívják, az íze a lényeg, ami isteni :)
Elég régen sütöttünk már macskaszemet, pedig nagyon szeretjük ezt a sütit. A hétvégén rendszereztük a fagyasztóban lévő dolgokat (sosincs elég hely), amikor találtunk egy csomó nyáron eltett, kimagozott meggyet. Egyből a macskaszem jutott eszünkbe, így pikk-pakk el is készült :) Lakodalmak kedvelt sütije, amit sokan karácsonyra készítenek, és pávaszemként vagy bagolyszemként ismerik. Bárhogy is hívják, az íze a lényeg, ami isteni :)
Hozzávalók 4 rúdhoz:
Tészta:
30 dkg liszt
14 dkg margarin
1 dkg élesztő
0,5 dl tej
1 tk cukor
1 csipet só
2 tojássárgája
Krém:
20 dkg dió
20 dkg porcukor
4 tojásfehérje
1 csomag vaníliás cukor
fél kg kimagozott meggy
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejben és a cukorban felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóhoz tesszük, és összegyúrjuk. A tésztát nem kell keleszteni, csak addig tesszük félre, amíg a tölteléket elkészítjük. A tésztából három lapot nyújtunk, a két szélére zsemlemorzsát szórunk, arra tesszük a kimagozott meggyet, majd behajtjuk a széleket. Ezeket megkenjük a felvert tojássárgájával. A krémhez felverjük a tojásfehérjét a cukorral, ebbe tesszük a diót. Ez a krém kerül a tészta közepére. Zsírozott tepsibe helyezzük, és 2-es fokozaton aranybarnára sütjük. Ha kihűlt, felszeleteljük, és tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése