2016. június 22., szerda

Stefánia vagdalt krumplipürével

Stefánia vagdalt krumplipürével
Mutatós, finom, hidegtálakra is tökéletes a klasszikus stefánia vagdalt, ami nálunk még a hétvégén készült krumplipürével és chilis-joghurtos salátakeverékkel. A fasírtban elrejtett tojások nagyon feldobják az ízvilágot, a végeredményt pedig kedvünk szerint fogyaszthatjuk hidegen és melegen is, mivel mindenhogy nagyon finom.

Hozzávalók:

Stefánia vagdalthoz:
60-70 dkg darált sertéshús
5 db főtt tojás
2 db zsemle
1-2 dl tej
1 db tojás
1 db vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
só, bors, őrölt fűszerpaprika ízlés szerint
2-3 ek zsír

Krumplipüréhez:
krumpli
só, bors
tejföl
margarin

Elkészítés:

A zsemléket tejbe áztatjuk, majd kicsavarjuk és hozzáadjuk a darált húshoz. A vöröshagymát finomra vágjuk, és kevés olajon megpirítjuk, belezúzzuk a fokhagymát is, majd a darált húshoz adjuk. A húsos masszát ízesítjük sóval, borssal, pirospaprikával ízlés szerint, majd a nyers tojást is hozzáadjuk, és összegyúrjuk. Kizsírozott tepsibe vagy sütőformába (őzgerinc) helyezzük a massza felét,  Erre jönnek szépen sorban a főtt tojások (úgy, hogy a szélekből 1-1 vékony szeletet levágunk, hogy egyenes legyen, így a tojások tökéletesen egymás mellé helyezhetők). Majd befedjük a massza másik felével, és zsírral vékonyan elsimítjuk a kezünkkel. Fóliával lefedve sütjük 180 fokon körülbelül egy órán át, majd fólia nélkül a tetejét 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük. A tepsiben hűlni hagyjuk és később ujjnyi szeletekre vágva tálaljuk. 
A krumplipüréhez a krumplikat megpucoljuk, feldaraboljuk, és sós vízben puhára főzzük. Ezután leszűrjük, és hozzáadjuk a tejfölt, a margarint, sózzuk, borsozzuk, és robotgéppel összekeverjük (már évek óra robotgéppel készítjük a krumplipürét, mivel így nagyon selymes és krémes állaga lesz). 








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése