2013. október 23., szerda

Mákos és diós kalács

Mákos és diós kalács


 Hozzávalók: (mi most feleztük az adagokat)

Tészta:
1 kg liszt
0, 5 dl tej
0, 5 csomag élesztő
1 gyk só
2 ek cukor
5 dkg olvasztott margarin

Máktöltelék:
3 dl tej
20 dkg porcukor
30 dkg mák
mazsola
reszelt citromhéj
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg kekszmorzsa

Diótöltelék:
30 dkg darált dió
reszelt citromhéj
mazsola
3 dl víz
20 dkg porcukor
5 dkg kekszmorzsa

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit beletesszük a kenyérsütőgépbe (alulra mindig a folyékony anyagokat, felülre pedig a száraz hozzávalókat, legfelülre az élesztőt), és hagyjuk, hadd dolgozzon. A diótöltelékhez a vízből és a cukorból szirupot készítünk, majd beletesszük a darált diót, reszelt citromhéjat, mazsolát és végül a kekszmorzsát. Félretesszük, hogy hűljön. A máktöltelékhez a tejet feltesszük forrni a cukorral, majd ha felforrt, hozzáadjuk a mákot, reszelt citromhéjat, mazsolát, 1 cs. vaníliáscukrot és a kekszmorzsát. Másfél óra múlva a tészta gyönyörűen megdagad. Akkor kettévesszük a tésztát, és lisztezett felületen kinyújtjuk, majd a töltelékekkel megkenjük (az egyiket a mákossal, a másikat a dióssal), azután feltekerjük. 1 tojást különválasztunk, majd a sárgájával lekenjük a kész rudakat. Fél órát pihentetjük, majd a fehérjével is lekenjük, és 45 percig 180 fokon sütjük.













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése