2016. március 23., szerda

Almás kalácskák

Almás kalácskák
Aranytepsinél találtam ezt a nagyon klassz receptet, amit a hétvégén el is készítettünk, és nem csalódtunk, mert nagyon látványos, finom, és húsvétra is jó ötlet ez a kelt tészta. Egy tartalmas leves után másodiknak is tökéletes, de reggelire is jó választás egy pohár tejjel/kakaóval/kávéval :)

Hozzávalók:

Tésztához:
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2,5 dl tej
3 ek cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 ek méz
1 tojás
5 dkg margarin
0,5 kk só

Töltelékhez:
6 nagyobb alma
1 csomag vaníliás cukor
1 púpos tk fahéj 
3 ek darált dió
2 ek cukor

Tetejére:
1 tojás sárgája
2  tk tej

Elkészítés:

Az élesztőt elmorzsoljuk a langyos tejben, beleszórunk 1 ek cukrot, és hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a margarint, a mézet és a felfutott élesztőt, majd alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen, letakarva kb 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát 8 egyenlő részre vágjuk, amikből kis bucikat formázunk, majd konyharuhával letakarva 10 percet hagyjuk kelni. Amíg a bucik kelnek, elkészítjük az almás tölteléket:  az almát meghámozzuk, lereszeljük és kicsavarjuk. A levére nem lesz szükségünk, azt pohárba öntjük, és megihatjuk az igazi, friss almalevet :) A reszelt almát ízesítjük a cukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal, hozzáadjuk a darált diót és jól összekeverjük. Egy bucit kb 2 mm vastag téglalapra nyújtunk (kb. 30*16 cm) A tésztalap szélesebbik oldalához teszünk kb. 1,5 ek almás tölteléket, a szélein kihagyunk egy kis helyet, hogy össze tudjuk ragasztani a tésztákat. A töltelékre fordítjuk a tésztát, majd az ujjunkkal kicsit lenyomkodjuk a szélét. Egy éles késsel kb. 1 cm szélességben bevagdossuk a maradék tésztát. A töltelékes részt szépen átsodorjuk a bevagdalt részen úgy, hogy csíkok végei alulra kerüljenek, a  kalács két végét pedig összedugjuk. Zsírozott tepsibe tesszük kellő távolságra egymástól, és hagyjuk még 30 percet kelni. Ezután lekenjük a tojássárgája és a tej keverékével, majd az előmelegített sütőben 180 fokon 25 perc alatt szép barnára sütjük, és porcukorral meghintve kínáljuk. 
Mivel az almás töltelék nekünk nem lett elég, reszeltünk még hozzá almát, amibe nem tettünk diót, hanem a tetejére gyümölcsízet, és így is nagyon-nagyon finom lett. 









Először a szélein hagytunk helyet, viszont úgy nem lett egyenletes, amikor kör alakúra formáztuk.

Így a következőt már végigraktuk töltelékkel.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése