2016. március 4., péntek

Rácsos diós

Rácsos diós, avagy a mágnás pite

Omlós linzertészta, diós hab, házi baracklekvár, vagyis minden megvan ahhoz, hogy egy nagyszerű süteményt kapjunk :) A családban mindenki szereti a diós sütiket (én allergiás vagyok rá, ezért nálam sajnos kimaradnak), így nagyon sokszor használjuk a darált diót. A rácsos diósban az a legjobb, hogy napokig eláll, puha marad, tökéletes délutáni desszertnek, de reggelire tejjel vagy kakaóval is jó napindító.
Hozzávalók:

Tészta:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
10 dkg porcukor
2 tojássárgája
2-3 ek tejföl
késhegynyi szódabikarbóna
csipetnyi só
1 citrom reszelt héja és leve (ha ez nincs, akkor 1 ek ecet)

Töltelék:
baracklekvár
20 dkg porcukor
25 dkg darált dió
4 tojásfehérje
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és jól összegyúrjuk. A tészta 2/3-át kinyújtjuk, majd egy zsírozott tepsibe tesszük, és rendesen megkenjük lekvárral (nem vékonyan, hanem elég vastagon, hogy ne legyen száraz, de azért túl sok se legyen). A töltelékhez a tojásfehérjéket kemény habbá verjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a darált diót, és óvatosan elkeverjük, hogy ne törjük a habot. Ezután a lekváros tésztára kenjük a habot, a tészta maradék 1/3-ából pedig rudakat sodrunk, és rács alakban a töltelék tetejére tesszük. Takarék lángon aranybarnára sütjük. 














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése