Rácsos diós, avagy a mágnás pite
Omlós linzertészta, diós hab, házi baracklekvár, vagyis minden megvan ahhoz, hogy egy nagyszerű süteményt kapjunk :) A családban mindenki szereti a diós sütiket (én allergiás vagyok rá, ezért nálam sajnos kimaradnak), így nagyon sokszor használjuk a darált diót. A rácsos diósban az a legjobb, hogy napokig eláll, puha marad, tökéletes délutáni desszertnek, de reggelire tejjel vagy kakaóval is jó napindító.
Omlós linzertészta, diós hab, házi baracklekvár, vagyis minden megvan ahhoz, hogy egy nagyszerű süteményt kapjunk :) A családban mindenki szereti a diós sütiket (én allergiás vagyok rá, ezért nálam sajnos kimaradnak), így nagyon sokszor használjuk a darált diót. A rácsos diósban az a legjobb, hogy napokig eláll, puha marad, tökéletes délutáni desszertnek, de reggelire tejjel vagy kakaóval is jó napindító.
Hozzávalók:
Tészta:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
10 dkg porcukor
2 tojássárgája
2-3 ek tejföl
késhegynyi szódabikarbóna
csipetnyi só
1 citrom reszelt héja és leve (ha ez nincs, akkor 1 ek ecet)
Töltelék:
baracklekvár
20 dkg porcukor
25 dkg darált dió
4 tojásfehérje
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és jól összegyúrjuk. A tészta 2/3-át kinyújtjuk, majd egy zsírozott tepsibe tesszük, és rendesen megkenjük lekvárral (nem vékonyan, hanem elég vastagon, hogy ne legyen száraz, de azért túl sok se legyen). A töltelékhez a tojásfehérjéket kemény habbá verjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a darált diót, és óvatosan elkeverjük, hogy ne törjük a habot. Ezután a lekváros tésztára kenjük a habot, a tészta maradék 1/3-ából pedig rudakat sodrunk, és rács alakban a töltelék tetejére tesszük. Takarék lángon aranybarnára sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése