Somlói galuska
Nagyon szeretjük a somlói galuskát, ezért viszonylag sokszor készítjük, a blogra viszont még nem került fel ez a változat. Most viszont, hogy erre rájöttem, gyorsan fel is töltöm a múlt héten sütött süti képeit és receptjét. Megunhatatlan, egyszerűen isteni a könnyed piskóta, a lágy és édes vaníliás öntet, amit a keserű csokis öntet ellensúlyoz, na meg a dió és a mazsola, a tetején található tejszínhabról meg nem is beszélve...szóval ez a desszert nálunk nagy kedvenc, de szerintem nem csak nálunk :))
Hozzávalók:
A piskótához:
5 tojás
5 ek cukor
5 ek liszt
A piskótához:
5 tojás
5 ek cukor
5 ek liszt
fél csomag sütőpor
A vaníliás öntethez:
4 tojássárgája
1 ek liszt
8 dkg cukor
5 dl forró tej
2 csomag vaníliás cukor
A csokis öntethez:
1,5 dl víz
4 dkg cukrozatlan kakaópor
5 dkg étcsoki
8 dkg cukor
1/2 dl rum
Rétegezéshez:
7-8 dkg durvára vágott dió
5 dkg mazsola
5 dl habtejszínből hab
8 dkg cukor
5 dl forró tej
2 csomag vaníliás cukor
A csokis öntethez:
1,5 dl víz
4 dkg cukrozatlan kakaópor
5 dkg étcsoki
8 dkg cukor
1/2 dl rum
Rétegezéshez:
7-8 dkg durvára vágott dió
5 dkg mazsola
5 dl habtejszínből hab
Elkészítés:
A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjékhez adjuk a cukrot, majd kemény habbá verjük. A sárgájákat is felverjük, és hozzáöntjük a habhoz. Összekeverjük, majd hozzáadjuk a sütőporos lisztet, és azzal is óvatosan elkeverjük. Zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük, majd takarékon megsütjük. Amikor megsült és kihűlt, 3x3 cm-es kockákra vágjuk.
A vaníliás öntethez a tej 2/3-át feltesszük főni, a maradékot pedig kikeverjük a tojássárgájákkal, a cukorral és a liszttel, ha pedig felforrt a tej, hozzáadjuk és sűrűre főzzük. Amint besűrűsödött, lehúzzuk a tűzről, és elkeverjük benne a vaníliás cukrot is. A csokis öntethez a hozzávalókat összefőzzük, majd a legvégén a rummal ízesítjük, és ezután rétegezhetjük a sütit.
A piskótakockák felét tálba tesszük, rámerjük a vaníliaöntet felét, megszórjuk durvára vágott dióval, mazsolával, a csokiöntetből is teszünk rá, majd jön a piskóta másik fele, dió, mazsola, a vaníliakrém másik fele, és meglocsoljuk a maradék főzött csokiöntettel. Érdemes fogyasztás előtt egy nappal elkészíteni, hogy az ízeknek legyen ideje összeérni. Fogyasztás előtt tejszínhabot teszünk rá, isteni finom :)
és mivel ez az adag nagyon hamar elfogyott, készült egy újabb, csak már nagyobb edényben :D hát, mit mondjak, ez sem állt sokáig a hűtőben :)))
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése