2016. március 18., péntek

Pain Pallasse, vagyis a svájci gyökérkenyér

Pain Pallasse, vagyis a svájci gyökérkenyér
Az egyik üzletláncban gyakran veszünk pallasse-t, mert nagyon szeretjük szendvicsnek elkészíteni. Belül puha, kívül ropogós, és számos variációja kapható (teljes kiőrlésű, olívabogyós, hagymás, magvas stb.) Most viszont kipróbáltuk a házi változatot, és ezután sosem vesszük meg készen, hanem itthon fogjuk sütni. Olyan, mint a bolti, sőt még jobb is (az embernek mindig a saját gyermeke a legjobb, legszebb :D ) Időigényes, ugyanis 14 órát pihentetni kell a tésztát, de ha megtervezzük, mikor szeretnénk enni, előre elkészíthetjük, hogy másnap csak sütni kelljen. A kisült gyökérkenyereket felszeletelve lefagyaszthatjuk, így bármikor előkaphatunk belőle párat. Csípős házi kolbásszal, sonkával, füstölt szalonnával, tavaszi zöldségekkel, sajtokkal isteni finom :)

Hozzávalók:

50 dkg liszt
7 gr szárított élesztő (vagy 10 gr friss)
1 tk cukor
2 kis tk só
2,8 dl langyos víz

A tésztájába bármit tehetünk: magvakat, olívabogyót, de készíthetjük fele teljes kiőrlésű, fele sima liszttel is, vagy éppen aszalt paradicsommal és fonnyasztott vöröshagymával és így tovább, a választék hatalmas, csak az ízlésünktől függ.

Elkészítés:

Egy tálban elkeverjük a liszttel a sót, majd hozzákeverjük az élesztőt, hozzáadjuk a 4 dl vizet (aki szeretné a vízben felfuttathatja az élesztőt, most mi is úgy csináltuk) és egy fakanál vagy szilikon lapát segítségével összeállítjuk a tésztát. Nem kell dagasztani, sem túl simára keverni, csak éppen nedvesedjen át a liszt. Letakarva (hogy ki ne száradjon), huzatmentes helyen (mi a fűtetlen sütőbe tettük) kelesztjük 12-14 órát. Az idő leteltével bőven lisztezett felületre borítjuk a tésztát, elfelezzük, majd egyenként nagyobb téglalap alakúra formázzuk, bejgliszerűen feltekerjük és hengerré formázzuk, majd többször megcsavarjuk (mintha mosott ruhát csavarnánk ki). Sütőpapírral bélelt vagy zsírozott tepsire tesszük, és 10 percig hagyjuk pihenni letakarva. Ezután a már előre felmelegített sütőbe tesszük, és 200 fokon kb. 45-50 percig készre sütjük. A sütő aljába érdemes 3-4 nagyobb jégkockát tenni, hogy gőz keletkezzen, amitől nagyon szépen megsülnek (ha megkopogtatjuk, kongó hangot ad, valamint alul-felül megsült, akkor van kész).


















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése