2016. március 12., szombat

Mézes krémes

Mézes krémes
A kedvenc süteményem a mézes zserbó (a mézes lapok között a lekváros-grízes töltelék porcukorral meghintve), így általában inkább azt szoktuk megsütni, most viszont a mézes krémest készítettük el, ami szintén egy nagyon finom sütemény. A mézes lapok között a vaníliás krém, no meg a hab a tetején tökéletes összhangban van. Karácsonyra és húsvétra is készíthető süti, amiből sok szelet jön ki, így több vendégnek is bőven jut belőle. 

Hozzávalók: (gáztepsi mérethez)

Tésztához:
50 dkg liszt
16 dkg cukor
1 kk szódabikarbóna
2 tojás
4 ek olvasztott méz
1 tejföl (175 gramm) vagy kb 2 dl tej

Krémhez:
0,5 l tej
2 csomag vaníliás cukor
2 ek porcukor
2 tojás sárgája
4 ek liszt
20 dkg margarin
16 dkg porcukor

Habhoz:
4 tojásfehérje
8 ek porcukor

Elkészítés:

A tésztához minden hozzávalót egy tálba mérünk, és alaposan összegyúrjuk. Három vagy öt részre osztjuk (minél rétegesebb, annál szebb, de aki nem szeretne bajlódni vele, a három lappal is megsütheti). Külön-külön kinyújtjuk a lapokat, és zsírozott tepsibe tesszük, majd 3-as fokozaton (kb. 180 fokon) világosra sütjük. A krémhez a tej 2/3-át feltesszük forrni, közben a tojássárgákat, a lisztet, a 2 ek porcukrot csomómentesre keverjük a megmaradt tejjel. Ha felforrt a tej, hozzáadjuk ezt a masszát, megfőzzük, majd kihűtjük. Amíg hűl, a margarint és a 16 dkg porcukrot alaposan kikeverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt krémet, és szintén alaposan elkeverjük. A megsült lapokat megkenjük a krémmel, a legfelső lapot pedig fordítva helyezzük a tetejére, így biztosan sima felületet kapunk. A habhoz a tojásfehérjéket vízgőz fölött lassú fokozaton felverjük a porcukorral (erre azért van szükség, hogy a hab ne essen össze). Ezután a felvert habot a sütemény tetejére kenjük. Érdemes fogyasztás előtt egy nappal megsütni, ugyanis puhulni kell. A hab tetejére ha szeretnénk, olvasztott csokit is csurgathatunk. Felvághatjuk szeletekre és kockákra is, kinek hogy tetszik, a lényeg, hogy forró kést használjunk, hogy szép szeleteket kapjunk. 

Mi most a hozzávalók egyharmadából készítettünk egy kis tepsihez való adagot:



















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése