Nyírségi gombócleves
Hozzávalók:
25 dkg sertéshús
1 vöröshagyma
sárgarépa
petrezselyem
só, bors, színespaprika
gombócok
Hozzávalók:
Egy fej vöröshagymát megpárolunk, és a kockára vágott sertéshúst fehéredésig pirítjuk. Ekkor színespaprikával megszórjuk, és felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje. Ízesítjük sóval, borssal. Amikor a hús már félig megfőtt, teszünk hozzá karikára vágott répát és petrezselymet. Amikor a hús már majdnem készen van (kb. 5 perc), akkor tesszük bele a gombócokat, 2 perc múlva a tejfölös habarást, és ha felforrt, készen van.
A gombócokat maradék krumplipüréből készítjük: ha maradt ki egy tenyérnyi krumplipüré, adunk hozzá egy kis tojást, és annyi lisztet, hogy éppen össze lehessen gyúrni. Ekkor lisztezett tenyereink között pici gombócokat formázunk. Ezt előre is el lehet készíteni, egy tálcára rakjuk a gombóckákat, és fagyasztóban megfagyasztjuk. Ha megfagytak, akkor nejlonzacskóban sokáig tárolható.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése